E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27603
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Līdzfinansējums privātai pirmsskolas izglītības iestādei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2022
Jānis

Labdien! Bērns iet bērnudārzā Jēkabpils rajonā. Plānojam pārvākties dzīvot uz Rīgu. Rīgā pieteicāmies rindā uz trim bērnudārziem, taču rindās ir ļoti ilgi jāgaida, tāpēc plānojam apmeklēt privāto bērnudārzu. Vai, lai saņemtu līdzfinansējumu privātajā bērnudārzā, ir nepieciešams deklarēties Rīgā? Kas jādara, lai saņemtu līdzfinansējumu?

A
atbild:
03. novembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā ir noteiktas bērna vecāku tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību. Tas ir attiecināms arī uz pirmsskolas izglītības iestādi.

Savukārt likuma “Par pašvaldībām” 15. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs ir pašvaldības autonomā funkcija. Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kura īsteno šādu izglītības programmu. Minētā likuma 17. panta otrajā3 daļā noteikts, ka pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šī izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies, un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

Tā kā visām pašvaldībām attiecībā uz pirmsskolas izglītības nodrošināšanu jāievēro Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā noteiktais, gadījumā, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu tās dibinātā pirmsskolas izglītības iestādē, tai jānodrošina līdzfinansējums privātajā izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

Ja Jūsu bērns ir sācis apmeklēt PII Jēkabpils novadā, Jūs varat reģistrēt bērnu rindā uz PII Rīgas pašvaldībā. Ja bērns ir pieteikts rindā uz PII Rīgā un viņam nav iespēju apmeklēt pašvaldības PII, tad atbilstoši MK noteikumiem Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei” tiek piešķirts pašvaldības līdzfinansējums privātai izglītības iestādei par pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 54. punktā ir noteikti nosacījumi pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai:

  • bērns ir vismaz pusotru gadu vecs;
  • bērna un vecāku, bērna likumiskā pārstāvja vai audžuģimenes dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • bērnam nav nodrošināts pašvaldības finansēts vai līdzfinansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums;
  • Valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzē ir reģistrēti dati par to, ka bērns ir uzņemts un apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē;
  • privātās PII dibinātājs ir noslēdzis Finansēšanas līgumu;
  • bērna vecāki privātajai PII ir devuši rakstveida piekrišanu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par tās bērnam sniegto pakalpojumu, un par to privātā izglītības iestāde ir veikusi atzīmi Rīgas domes Vienotās informācijas sistēmas lietojumprogrammas KAVIS-IZGLĪTĪBA Pirmsskolu rindu modulī.

Tātad, lai saņemtu līdzfinansējumu privātai PII Rīgā, Jūsu bērnam un vecākiem vispirms jābūt deklarētiem Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Turklāt pēc dzīvesvietas deklarēšanas Rīgā Jums ir lielākas iespējas iegūt bērnam vietu pašvaldības finansētā PII. Minēto Rīgas domes saistošo noteikumu 36. punktā ir norādīta secība, kādā Elektroniskajā datubāzē tiek izveidots pretendentu saraksts pieteikumu reģistrēšanai bērnu uzņemšanai pašvaldības PII:

  • bērni, kuriem piešķirts statuss “obligātās izglītības vecums”;
  • bērni, kuriem piešķirts statuss “Komisijas lēmums”;
  • bērni, kuriem piešķirts statuss “brālis/māsa”;
  • Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas