E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27574
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ja pagarina noteikto balsošanas termiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Aivis

Par dzīvokļa īpašnieku aptauju, kur katram dzīvoklim ir savs īpašnieks. Pārvaldnieks 01.05.2022. izsludināja aptauju par skaitītāju maiņu. Atbilžu iesniegšanas termiņš tika noteikts 22.06.2022. Pārvaldnieks aptauju pagarināja līdz 01.08.2022., nosakot jaunu iesniegšanas termiņu 28.08.2022., jo visi dzīvokļu īpašnieki nebija iesnieguši aptaujas anketas. Kad pārvaldniekam tika jautāts, uz kādu normatīvo aktu pamata ir noteikts termiņa pagarinājums, viņš skaidrojumā atsaucās uz Dzīvokļa īpašuma likuma 20. panta otro daļu. Tomēr minētais pants nosaka termiņu, kas nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 180 dienām, tostarp ir noteikts, ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis “pret” lēmuma pieņemšanu. Pārvaldnieks nav sniedzis konkrētu atbildi, kurš normatīvais akts ļāva pagarināt aptaujas rezultātu noteikto beigu termiņu. Vai pārvaldnieks varēja pagarināt termiņu vai arī viņam bija jārīko jauna aptauja?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20. panta pirmo un otro daļu dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pieņemt lēmumus aptaujas veidā [..], ja dzīvokļa īpašniekam nosūtīts rakstveida lēmums par izlemjamo jautājumu projektu un dokumenti, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu. Termiņš, kurā dzīvokļa īpašnieks var rakstveidā balsot “par” vai “pret” attiecīgā lēmuma pieņemšanu, nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 180 dienām pēc lēmuma projekta nosūtīšanas. Ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis “pret” lēmuma pieņemšanu.

Tas nozīmē, ka likumdevējs ir noteicis konkrētu termiņu, proti, no 14 līdz 180 dienām pēc dokumentu nosūtīšanas, kura laikā dzīvokļa īpašnieks var paust savu viedokli par izskatāmo jautājumu, turklāt nepiedalīšanās balsojumā ir pielīdzināta balsojumam “pret”.

Līdz ar to tādu pārvaldnieka rīcību, ar kuru tiek pagarināts likumā noteiktais balsošanas termiņš, nevar uzskatīt par tiesisku, jo likums šādu pagarinājumu neparedz.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas