E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32509
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai izīrētājam ir tiesības paturēt drošības naudu

J
jautā:
23. aprīlī, 2024
Daina

Labdien! Īres līgumā ir norādīts: “Līguma izbeigšanas gadījumā Drošības nauda tiek uzskatīta par daļēju īrnieka izīrētājam nodarīto zaudējumu atlīdzību un tā paliek izīrētāja rīcībā gadījumā, ja Līgums tiek izbeigts, pamatojoties uz Līguma 3.2. vai 3.3. punktiem.” 3.3. punkts: “Īrniekam ir tiesības vienpusēji lauzt līgumu, par to rakstveidā 1 mēnesi iepriekš brīdinot izīrētāju.” Vai Dzīvojamo telpu īres likums pieļauj šādu punktu īres līgumā? Vai, izbeidzot īres līgumu, izīrētājam ir tiesības paturēt visu drošības naudu un vēl pieprasīt maksājumu par pēdējā mēnesī piegādātajiem pakalpojumiem (komunālie maksājumi)? Vai tad, ja īrnieks atsakās veikt maksājumu par pēdējā mēneša pakalpojumiem, izīrētājam ir tiesības to neieturēt no drošības naudas, bet vērsties tiesā? Vai šajā gadījumā kaut ko maina tas, ja izīrētājs ir brīdināts divas nedēļās pirms līguma laušanas? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors

Drošības nauda ir domāta dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai, piemēram, ja īrnieks ir parādā kādus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus vai radījis zaudējumus. 

Šāds punkts, kas paredz, ka drošības nauda tiek ieturēta, jo īrnieks izmanto savas tiesības izbeigt īres līgumu, ir prettiesisks. 

Protams, īrniekam, uzsakot īres līgumu mēnesi iepriekš, par šo pēdējo mēnesi īres maksa ir jāmaksā. Tāpat ir jāmaksā par saņemtajiem pakalpojumiem. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas