DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ukraina ir prioritāte arī nākamajos gados

2024. gada 7. maijā, Briselē (Beļģijā) ārlietu ministre Baiba Braže piedalījās Eiropas Savienības Ārlietu padomes attīstības sadarbības ministru sanāksmē, kuras fokusā bija situācija Ukrainā un Ukrainas plāns.

B. Braže norādīja, ka atbalsts Ukrainai ir prioritāte arī nākamajos gados. Ministre arī uzsvēra, ka viņas pirmā ārvalstu vizīte ārlietu ministres amatā bija tieši uz Ukrainu, jo ir ļoti svarīgi paust nelokāmi stingru atbalstu un solidaritāti Ukrainai, tajā skaitā atbalstu reformu procesā. Ministre uzsvēra, ka Ukrainai jāsniedz viss nepieciešamais atbalsts, lai  tai palīdzētu uzvarēt karā un virzīties uz pievienošanos ES. Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu ES finansējumu 50 mljrd. eiro apmērā no 2024. līdz 2027. gadam.

Norisinājās arī diskusijas par aktuālo situāciju Palestīnā un par humānās palīdzības sniegšanu Palestīnas civiliedzīvotājiem. Tāpat pārrunāta ES un dalībvalstu attīstības sadarbības atbalsta sniegšana sarežģītos un nestabilos reģionos, īpaši Āfrikā.

Informācijai

Ārlietu ministres doorstep pirms sanāksmes

ES Ārlietu padomes attīstības sadarbības formātā izskata attīstības sadarbības un humānās palīdzības jautājumus. Sanāksmes vada ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozefs Borels (Josep Borrell). Sanāksmēs piedalās par attīstības sadarbību atbildīgie ministri, un tās parasti notiek reizi pusgadā.

Ukrainas plāns: 2024. gada 18. martā Ukrainas Ministru kabinets apstiprināja Ukrainas plānu, kas nodrošina iespēju Ukrainai saņemt ES finansējumu (ES Ukrainas instrumenta atbalstu 50 mljrd. eiro apmērā no 2024. līdz 2027. gadam). Plāns paredz atbalstu Ukrainas budžetam (apmēram 38 mljrd. eiro) un uzņēmējdarbības attīstīšanai (6,97 mljrd. eiro), kā arī reformu ieviešanai un ES integrācijas veicināšanai (4,76 mljrd. eiro). Plāns paredz veikt reformas virknē jomu  valsts pārvalde, cīņa pret korupciju, publiskā finansējuma apsaimniekošana, uzņēmējdarbības veicināšana, lauksaimniecība, enerģētika, transports u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI