E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27543
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Kā atšķiras BKA prasīšana uz pusotru gadu no BKA līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2022
Jūlija

Labdien!
Lūdzu, palīdziet izskaidrot jautājumu par bērna kopšanas atvaļinājumu! Pirmsdzemdību darbnespējas lapa man ir no 24.05.2021. līdz 01.08.2021; pēcdzemdību darbnespējas lapa ir no 02.08.2021. līdz 10.10.2021. Dvīņi piedzima 23.07.2021. Kad tika noslēgta pēcdzemdību darbnespējas lapa (10.10.2021), darba devējs lika parakstīt iesniegumu par bērna kopšanas atvaļinājumu (pusotrs gads). Tajā bija norādīts: “Lūdzu piešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu, līdz mani bērni sasniegs pusotra gada vecumu.” Es parakstīju iesniegumu, un darba devējs man piešķīra bērna kopšanas atvaļinājumu no 11.10.2021. līdz 22.01.2023. Tomēr es lasīju likumus un sapratu, ka bērna kopšanas atvaļinājumam jāsākas 11.10.2021 un jābeidzas 10.04.2023. Pirmsdzemdību un pēcdzemdību darbnespējas lapas netiek ieskaitītas. Sanāk, ka mani maldināja un iedeva nepareizi sastādītu iesniegumu. Kā man tagad rīkoties? Kur vērsties? Es zaudēšu izmaksas no 22.01.2023. līdz 10.04.2023. Kāds ir pilnais bērna kopšanas atvaļinājuma apjoms? Kā iegūt likumā paredzēto bērna kopšanas atvaļinājumu pilnā apmērā? Paldies!

A
atbild:
13. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) piešķir darba devējs. Parasti darbiniece to prasa uzreiz pēc tam, kad tiek noslēgta slimības lapa B, kas apmaksā dzemdību atvaļinājumu, un bērnam (jūsu gadījumā – bērniem) jau ir divi mēneši.

Darba likumā ir noteikts maksimālais BKA laiks, kuru vecāks var izmantot – pusotrs gads līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Tas nozīmē, ka vecāki var izmantot BKA vienlaidus vai pa daļām, līdz bērns (bērni) sasniedz astoņu gadu vecumu.

Situācija, kuru izklāstījāt jautājumā, norāda uz divām atšķirīgām tiesību normām. Proti, valsts pabalsti bērna (bērnu) vecākam tiek izmaksāti līdz bērna (bērnu) pusotra gada vecumam, un šo pabalstu izmaksas termiņu nav iespējams pagarināt.

Tas nozīmē, ka situācijā, ja darba devējam iesniegumā būtu norādīts, ka lūdzat piešķirt BKA uz pusotru gadu, pēdējos divus mēnešus valsts pabalstu (bērna kopšanas pabalsta, vecāku pabalsta) izmaksa būtu beigusies. Darba devējs, apzinoties šo divu likumu normu atšķirību, darbiniekam iesaka iesniegumā norādīt, ka BKA izmanto nevis pusotru gadu, bet līdz bērns (bērni) sasniedz pusotra gada vecumu.

Ja jums nav būtiski, ka atlikušajā periodā jūsu ienākumi būtiski samazināsies – tiks izmaksāts tikai ģimenes valsts pabalsts, bet netiks izmaksāts ne bērna kopšanas pabalsts, ne vecāku pabalsts –, tad jums ir jāvēršas pie darba devēja ar iesniegumu, lūdzot pagarināt BKA uz laiku līdz DL 156. pantā noteiktajam pusotra gada termiņam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas