E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27490
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Vai darba devēja samaksa par augstāko izglītību ir darbinieka ar nodokļiem apliekams ienākums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Vineta

Labdien! Strādāju izglītības iestādē par skolotāju. Paralēli studēju nepilna laika studiju programmā augstskolā. Mana darbavieta apmaksā studiju maksu. Vai tas nav papildu labums man kā fiziskajai personai? Vai darba devējam par segto mācību maksu ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? Vai man, iesniedzot deklarāciju, šis nodoklis būs jāsamaksā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
18. oktobrī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa

Darba devēja samaksa par darbinieka iegūto augstāko izglītību ir darbinieka labums, kas tiek iekļauts darbinieka algota darba ienākumos, no kuriem darba devējs maksā algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Nodokļus aprēķina un maksā darba devējs kopā ar nodokļiem no darba algas, nevis darbinieks.

Atbildes pamatojums nodokļu normatīvajos aktos.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta otrā daļa nosaka, ka pie ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā algas nodoklis, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem tiek pieskaitīta darba alga, prēmijas, vienreizēja un sistemātiska atlīdzība un citi ienākumi.

Atbilstoši Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 18.2 3.1. apakšpunktam ienākumi, par kuriem nav jāmaksā algas nodoklis, ir darba devēja segtie izdevumi par darbinieka apmācību, lai iegūtu, uzlabotu vai paplašinātu darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamās iemaņas un zināšanas (izņemot vispārējās izglītības iegūšanu un augstākās izglītības iegūšanu).

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 4. panta pirmās daļas 1. punkts nosaka, ka algas nodokļa ieturēšanu un maksāšanu (pārskaitīšanu budžetā) veic darba devējs, kas nodarbina darbinieku – (nodokļa) maksātāju. 

Savukārt saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14. panta pirmo daļu visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, par kuriem nodokļu maksātājam ir tiesības samazināt apliekamo ienākumu, ir sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts.

Tādējādi darba devēja samaksa par iegūto augstāko izglītību ir darbinieka labums, kas tiek iekļauts darbinieka ienākumos, no kuriem tiek maksāts algas nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas