E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27408
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Atbalstu nosaka valsts un pašvaldība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Svetlana

Labdien! Kādus pabalstus vai citu materiālo palīdzību var saņemt cilvēks, kuram uzsāka dialīzi. Kādā veidā vērsties pēc palīdzības (uzreiz pēc 1. dialīzes procedūras vai gaidīt, kad tiks piešķirta I invaliditātes grupa)? Paldies!

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dialīze ir valsts apmaksāts pakalpojums, pacientiem par to nav jāmaksā. Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteikts: “No pacientu līdzmaksājuma ir atbrīvotas personas, saņemot hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras visa ārstniecības procesa laikā.”

Valsts cilvēkiem ar invaliditāti ir noteikusi atvieglojumus maksājumiem un atbalstu. Apkopojums par dažādiem atbalsta pasākumiem ir pieejams Labklājības ministrijas mājaslapā.

Valsts apmaksā arī asistenta pakalpojumu, kuru piešķir pašvaldība. Pilngadīgām personām ar I vai II invaliditātes grupu sociālais dienests novērtē asistenta pakalpojuma nepieciešamību un atbalsta intensitāti un nosaka asistenta pakalpojuma apjomu, ja personai ir redzes, kustību vai garīga rakstura funkcionēšanas ierobežojumi vai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi medicīniskas indikācijas vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, un asistents nepieciešams tādu darbību veikšanai ārpus mājokļa, kuras persona funkcionēšanas ierobežojumu dēļ nevar veikt patstāvīgi. Asistenta pakalpojuma mērķis ir nodrošināt iespēju personai ar I vai II invaliditātes grupu pārvietoties ārpus mājokļa, tostarp, lai nokļūtu uz regulārām ārstnieciskām procedūrām.

Papildu atbalstu sniedz pašvaldības, nosakot saistošajos noteikumos. Piemēram, pašvaldība var būt paredzējusi speciālā transporta pakalpojumu personām ar funkcionāliem traucējumiem, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās ar sabiedrisko transportu un ir nepieciešama dialīze un ar to saistīto izmeklējumu nodrošināšana, vai finansiālu atbalstu hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze, vai pabalstu pacientiem ar hronisku nieru slimību, kuriem nepieciešama dialīze. Par iespējamo atbalstu un kā to saņemt jāinteresējas savā pašvaldībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas