E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27404
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā piemēro kapitāla nodokli, ja nekustamais īpašums pirms atsavināšanas ir sadalīts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2022
Ilze

Labdien! Nekustamais īpašums (NĪ) personas īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem, un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas līdz plānotajai atsavināšanas dienai būs personas deklarētā dzīvesvieta. Persona vēlas NĪ sadalīt trijos atsevišķos īpašumos (lai pārdošanas process būtu raitāks) un katru atsevišķi atsavināt. Vai no katra šāda darījuma būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), neņemot vērā kritēriju “60 mēneši īpašumā/12 mēneši deklarētā dzīvesvieta? Kā tiks aprēķināta katra NĪ vērtība, lai korekti noteiktu IIN apmēru?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33. punktā noteiktais nodokļa atbrīvojums ir ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem, un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).

Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” noteikts: “Likuma 9. panta pirmās daļas 33. punktu nepiemēro, ja tiek atsavināta nekustamā īpašuma daļa, kas neietver dzīvojamo ēku, bet nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem, un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese). Ienākums no šāda nekustamā īpašuma daļas atsavināšanas ir apliekams ar nodokli.”

Katrai no situācijām, kad ienākums nav apliekams ar nodokli, ir papildu nosacījumi – īpašumtiesību pastāvēšanas ilgums (to apliecina ieraksts zemesgrāmatā), deklarēšanās fakts, tas, vai īpašums nav izmantots saimnieciskajā darbībā, u. c.

Par nodokļa piemērošanu konkrētajā situācijā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas