E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27365
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Mājas apsaimniekošanas kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
Aivis

Sveiki! Dzīvoju mājā, kurā ir 90 dzīvokļu. Ir nodibināta dzīvokļu īpašnieku biedrība. Ir arī apsaimniekotājs, mājas pārvaldnieks, mājas vecākā. Esmu šīs mājas dzīvokļa īpašnieks, bet neesmu iestājies biedrībā. Vai biedrība un mājas vecākā drīkst man liegt piedalīties mājas biedrības biedru un pārvaldnieka rīkotajā kopsapulcē? Vai ir konkrēts likums, kas man ļauj piedalīties šai sapulcē, kaut arī neesmu biedrības biedrs? Sapulces tēmas būs: mājas uzkrājuma izlietojums, mājas renovācijas virzība, plānotie remonti u. tml. Vai šajā sapulcē drīkst piedalīties pārējie dzīvokļu īpašnieki, kuri nav iestājušies biedrībā?

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants nosaka, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tai skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Tātad mājas uzkrājuma izlietojums, mājas renovācijas virzība, plānotie remonti utt. ir dzīvokļu īpašnieku kompetences jautājums. Ja daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļa īpašnieks neiestājas biedrībā, viņam saglabājas tiesības lemt par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu.

Savukārt normatīvajos aktos nav paredzēts speciāls regulējums dzīvokļu īpašnieku biedrībām. Tās tiek dibinātas saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 23. panta otro daļu, kas nosaka, – biedrības sastāvā jābūt vismaz diviem biedriem. Biedrības augstākā institūcija ir biedru sapulce. Biedrības kopsapulces attiecas uz biedrības biedriem.

Vairāk par to, kāda ir atšķirība starp biedrību un dzīvokļu īpašnieku kopību, LV portāla publikācijā “Dzīvokļu īpašnieku biedrība un dzīvokļu īpašnieku kopība – kas un par ko lemj”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas