E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27356
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Pieļaujamais trokšņu līmenis

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2022
Reinis

Dzīvoju ciemā, privātmāju rajonā. Kaimiņš aiz sētas darba dienās un brīvdienās (dienā un vakarā) ļoti bieži sit ar āmuru metālu (cik saprotams, veic savu uzņēmējdarbību, metinot automašīnas), līdz ar to savā pagalmā nevaru baudīt klusumu un mieru, un svaigu gaisu. Situācija šķiet diezgan bezcerīga. Ja ar kaimiņu nevar vienoties par saprātīgu risinājumu, vai pastāv kāda cita iespēja cīnīties ar šo problēmu, piemēram, rakstot sūdzību pašvaldības policijai? Vai ir normatīvie akti, kuri liegtu šādi trokšņot vai uzliktu pienākumu ierobežot trokšņus?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņu lielumu (vai arī attiecīgie trokšņi ir pieļaujamās robežās).

Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Vairāk par trokšņu rašanās apstākļiem un to ietekmi lasiet LV portāla publikācijā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Līdz ar to, ja lietā tiks konstatēts, ka blakus esošais īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto pieļaujamo trokšņu robežlielumus, jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā ar attiecīgu iesniegumu par vides tiesību pārkāpumiem un pieļaujamo trokšņu robežlielumu neievērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas