E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20466
Lasīšanai: 2 minūtes

Laulības ar ārzemnieku – kā mainās uzvārds?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2020
Kristine

Labdien! Es esmu emigrējusi uz Lielbritāniju un šeit dzīvoju vairāk nekā 15 gadus. Esmu integrējusies sabiedrībā. Es plānoju precēties un ņemt sava vīra uzvārdu. Man ieteica konsultēties ar vietnes valoda.lv speciālistiem, ja mans vīrs nav latvietis, lai veidotu uzvārda latviešu formu. Viņa un viņa mātes uzvārds ir “Ellis”. Es vēlos ņemt sava vīra uzvārdu paredzētajā formā (“Ellis”), nevis pārveidotā formā, kā tas ir pieņemts Latvijā. Lasīju likumu par vārdu un uzvārdu mainīšanu (http://likumi.lv/doc.php?id=85209): 37. punktā ir teikts, ka “vīriešu uzvārdiem ar galotni -is atbilstošus sieviešu uzvārdus veido ar galotni -e”. Tad mans uzvārds mainīsies uz Elle. Vai es to pareizi sapratu? Kā es varu iegūt sava vīra uzvārdu pareizajā formā, kā tas ir pieņemts Lielbritānijā? Es nevēlos lietot uzvārdu, kas atšķirsies no mana vīra, jo Lielbritānijā tas tā nav pieņemts. Paldies!

A
atbild:
03. augustā, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Ja persona, reģistrējot laulību ar ārvalstnieku, maina uzvārdu un ja laulības reģistrācija ir notikusi ārvalstī, tad, saņemot Latvijas Republikas pasi, personas uzvārds tiek ierakstīts saskaņā ar latviešu valodas normām (nevis latviskots). Personu apliecinoši dokumenti, tajā skaitā pase, ir arī ceļošanas dokumenti, kuru saturs ir noteikts Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) rekomendācijās, kurās ir noteikts, ka ceļošanas dokumenta datu lapā informācija par personu tiek ierakstīta tās valsts, kas dokumentu ir izdevusi, valsts valodā, ja valsts valodā lieto latīņu alfabēta simbolus.

Kompetentā iestāde, kas sniedz konsultācijas uzvārda rakstības jautājumā, ir Valsts valodas aģentūra, tel. 67225879. e-pasts: konsultacija@valoda.lv, mājaslapa: www.vva.valoda.lv.

Papildu ieraksts par uzvārda oriģinālformu, ja tas ir norādīts laulības apliecībā, vai vēsturisko formu, ja tas nav norādīts laulības apliecībā, ir pases 3. lappusē, kas ir vienā atvērumā ar pases datu lapu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas