E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27343
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ja noslēgta privāta vienošanās par uzturlīdzekļiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2022
Liene

Labdien! 2018. gadā pie notāra tika šķirta laulība ar vienošanos par mantas sadali, saskarsmi un uzturlīdzekļiem (nav notariāli apliecināta). Tajā tika norādīts, ka jāmaksā uzturlīdzekļi 111 eiro apmērā, bet ne mazāk kā valstī noteiktā minimālā summa. Šobrīd tie ir 150 eiro. Bērna tēvs atsakās maksāt šo summu, uzrakstīju iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam, taču iesniegums tika atteikts. Vai gadījumā, ja pirms četriem gadiem tika noslēgta vienošanās, bērna tēvam tagad ir tiesības nemaksāt minimālo uzturlīdzekļu apmēru? Norādīja, lai vēršoties tiesā, taču vienošanās ir iekļauts punkts, ka uzturlīdzekļi jāmaksā ne mazāk kā valstī noteiktajā minimālajā apmērā.

A
atbild:
10. oktobrī, 2022

Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas nolēmuma), ja starp vecākiem nepastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu. Civillikuma 179. pants nosaka, ka strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa, tāpat minētais pants paredz, ka nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Ņemot vērā, ka starp jums noslēgtā vienošanās ir privāts dokuments un otra puse nepilda ar vienošanos uzņemtās saistības, jums ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu parāda piedziņu un secīgi pēc tam pie zvērināta tiesu izpildītāja.

Vairāk par to, kāda ir atšķirība starp vienošanos par uzturlīdzekļiem, kas noslēgta privātā kārtā un notariāla akta kartībā, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas