E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27274
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Parādu piedziņas noilgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2022
Kristīne

Labdien! Piedzīt manas parādsaistības ir uzņēmušās kompānijas “GELVORA” un “JULIANUS INKASSO”. Vai parādu piedziņai ir noilgums? Viens parāds tiek piedzīts no 2011. gada, otrs – no 2017. gada. Šajā laikā summas ir pieaugušas, man nebija iespēju tās segt. Periodiski veicu maksājumus nelielās daļās. Vai man ir tiesības segt tikai parāda pamatsummu un piedziņas izdevumus (bez soda procentiem)? Vai soda procenti var būt lielāki par pamatparādu?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022

Parādu piedziņas ārpustiesas noteikto kārtību reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Savukārt Komerclikuma 406. pants nosaka, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. Jautājumā norādīts, ka parādu piedziņu realizē “GELVORA” un “JULIANUS INKASSO”, no kā jāsecina, ka parādu piedziņa tiek veikta uz cesijas līguma pamata (uz komercdarījuma pamata). Taču, lai viennozīmīgi spriestu par noilguma piemērošanu, ir jāņem vērā arī jūsu un kreditora (vai parādu piedziņas uzņēmuma) rīcība šajā periodā, t. i., vai kreditors (vai parādu piedzinēji) ir pārtraukuši noilguma termiņa tecējumu.  Saskaņā ar Civillikuma 1905. pantu, kas nosaka, ka “atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu”, un 1906. pantu – “noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību”.

Tādējādi, ja jūs esat veicis maksājumus (pa daļām vai saskaņā ar parāda segšanas grafiku), uzskatāms, ka jūs atzīstat kreditora prasījumus, un šādos apstākļos noilguma tecējumu var sākt skaitīt no pēdējā veiktā maksājuma dienas (nepārtrauktus trīs gadus), ja vien kreditors (vai parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēji) nav pārtraukuši noilgumu, nosūtot jums attiecīgu paziņojumu.

Attiecībā uz pamatsummas segšanu un soda procentu piedziņu paskaidrojam, ka aizdevuma izsniegšana un sekas, kas rodas aizņēmējam parāda savlaicīgas neatdošanas gadījumā, ir noteiktas aizdevuma līgumā.

Civillikuma 1587. pants nosaka: “Tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.”

Attiecībā uz pamatsummas un nokavējumu procentu un līgumsodu aprēķinu iesakām jums vērsties pie parādu piedziņas pakalpojumu sniedzējiem (“GELVORA” un “JULIANUS INKASSO”) ar prasību izskaidrot parāda rašanās apstākļus, tostarp procentu un līgumsodu aprēķinu.

Ja parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēji nesniedz šādu informāciju, jums ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar sūdzību par “GELVORA” un/vai “JULIANUS INKASSO” rīcību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas