E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27228
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Kompensējamo zāļu izdevumu segšanai ir noteikta kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2022
Jolanta

Vai 3. grupas invalīds (arodslimība) var saņemt kompensāciju par medikamentu iegādi? Paldies!

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

2006. gada 31. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” paredz, ka kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus sedz saskaņā ar noteikumos noteikto kārtību.

Atbilstoši noteikumu 2. punktam kompensācijas kārtība ietver pasākumu kopumu, kas pacientam nodrošina iespēju iegādāties zāles un medicīniskās ierīces, kuru iegādes izdevumus atbilstoši šiem noteikumiem daļēji vai pilnībā sedz no likumā par valsts budžetu kārtējam gadam zāļu iegādes izdevumu kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem. Kompensācijas kārtībā ietverto pasākumu mērķis ir kompensācijai piešķirto līdzekļu ietvaros nodrošināt zāles un medicīniskās ierīces iespējami plašākam pacientu lokam, kā arī panākt kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iespējami zemāko cenu un ietaupījuma rezultātā iegūtos līdzekļus novirzīt pacientu veselības uzlabošanai un ārstēšanas mērķu sasniegšanai.

Kompensējamo zāļu sarakstā (saraksts, kurā iekļauto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus atbilstoši šiem noteikumiem sedz no kompensācijai piešķirtajiem līdzekļiem) iekļauto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus saskaņā ar šiem noteikumiem sedz, ņemot vērā slimības raksturu un smaguma pakāpi un ievērojot noteiktos kompensācijas ierobežojumus un izrakstīšanas nosacījumus pacientiem, kuriem ir diagnosticēta kāda no šo noteikumu 1. pielikumā minētajām slimībām, vai šo noteikumu 52.1 punktā vai 92.1. apakšpunktā minētajos gadījumos.

Tātad kompensējamās zāles un higiēnas preces pienākas pacientiem, kuri slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām saslimšanām, neatkarīgi no noteiktās invaliditātes grupas un tās esamības. Zāles tiek kompensētas 100%, 75% vai 50% apmērā.

Slimības, kuru ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi tiek kompensēti, ir minētas MK noteikumu 1. pielikumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas