E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27222
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā veidojas virsstundas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2022
Jeļena

Labdien! Augustā nostrādāju 192 stundas. Saskaņā ar darba grafiku ir noteikts summētais darba laiks. Darba līgumā kā pārskata perioda ilgums ir noteikti 3 mēneši. Vai 8 stundām jābūt apmaksātām dubultā kā virsstundām?
Paldies!

A
atbild:
22. septembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.

Līdz ar to par virsstundu darbu summētās darba laika organizācijas gadījumā paskaidrojam, ka virsstundu konstatēšana un virsstundu darba atlīdzināšana tiek veikta, noslēdzoties pārskata periodam. Ja jūsu summētā darba laika pārskata periods ir nolīgts trīs mēneši, virsstundu darba atlīdzināšana tiek veikta, noslēdzoties pārskata periodam. Tātad ir svarīgi zināt, kad sākas un beidzas konkrētais trīs mēnešu pārskata periods. Ja, noslēdzoties konkrētajam trīs mēnešu pārskata periodam, kopējais nostrādāto stundu skaits būs lielāks, nekā normāli ir paredzēts, attiecīgo virs normālā darba laika nostrādāto stundu skaits darba devējam būs jāapmaksā dubultā.

Jāņem vērā, ka pārskata perioda vienā mēnesī darbinieks var būt nostrādājis vairāk stundu, nekā ir attiecīgā kalendāra mēneša normālā darba laika stundas, taču, piemēram, nākamajā mēnesī darba grafikā var būt mazāk darba stundu, un viss izlīdzināsies. Šādos apstākļos, noslēdzoties pārskata periodam, virsstundu darbs var neveidoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas