E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27221
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kam jāmaksā par uzkopšanas darbiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2022
Evelīna

Daudzdzīvokļu ēkas pagrabstāva daļa privatizācijas laikā nonāca pašvaldības īpašumā. Pašlaik tur atrodas sporta zāle, kura pieder pašvaldībai. Ieeja kāpņu telpā ir kopīga gan iedzīvotājiem, gan sporta zāles apmeklētājiem, līdz ar to kāpņu telpas uzkopšana, kāpņu telpas elektroenerģija, ēkas un teritorijas uzkopšana un citas ar kopīpašumu saistītās darbības attiecas gan uz daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, gan pašvaldības sporta zāles lietotājiem. Taču apsaimniekošanas rēķini tiek piestādīti tikai daudzdzīvokļu īpašniekiem. Vai ēkas apsaimniekotājs šādā veidā neveic negodprātīgu kopēju izmaksu piestādīšanu tikai iedzīvotājiem, kuri sedz koplietošanas telpu izmaksas, kaut arī nav vienīgie lietotāji?

A
atbild:
06. septembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Katram dzīvokļa īpašumam ir īpašnieks, uz kuru vienādi attiecas visi normatīvie akti, tai skaitā Dzīvokļa īpašuma likumā un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā noteiktie pienākumi un tiesības.

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un nav noslēgts pārvaldīšanas līgums, tad kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Ja dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, ir noslēgts pārvaldīšanas līgums, tad mājas saimnieki paši lemj par saņemto pakalpojumu norēķinu kārtību, vadoties pēc MK noteikumiem Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

MK noteikumos Nr. 1013 noteikts, ka maksu par lietus ūdens kanalizāciju, elektroenerģiju mājas koplietošanas telpu apgaismošanai un kopīpašumā esošo iekārtu un inženierkomunikāciju ierīču darbināšanai aprēķina atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

Dzīvojamās mājās, kurās dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, maksa par sniega tīrīšanu pagalmā vai uz jumta, teritorijas uzkopšanu, liftu, apsardzi un citiem sniegtajiem “nemērāmiem” pakalpojumiem tiek ietverta pārvaldīšanas maksā, kas tiek noteikta atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”.

Vairāk par to, kā dzīvokļu īpašnieki maksā par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi, var izlasīt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas