E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23348
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
8
8

Izstāšanās no dalības SIA un kapitāla daļas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2021
Anita

Esmu SIA dalībnieks, manu iemaksāto daļu summa ir 15 000 eiro. Vēlos izstāties no dalības SIA. Vai, atsakoties no savām kapitāla daļām, man izmaksās manu iemaksāto summu?

A
atbild:
08. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Komerclikuma 188. panta pirmajai daļai dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieks var pārdot savas kapitāla daļas trešajai personai bez dalībnieku lēmumā izteiktas piekrišanas.

Ja dalībnieks izdomā pārdot savas kapitāla daļas, atbilstoši Komerclikuma 189. pantam pārējiem dalībniekiem ir pirmpirkuma tiesības, ja statūtos nav noteikts citādi. Par daļas pārdošanu daļas pārdevējs vai daļas ieguvējs paziņo katram dalībniekam un valdei, paziņojumam pievienojot noslēgto pirkuma līgumu vai tā attiecīgi apliecinātu kopiju. Ja paziņojumu nosūta daļas ieguvējs, tas nosūtāms vienlaikus arī daļas pārdevējam. Paziņojumu dalībniekam nosūta uz dalībnieku reģistrā norādīto adresi.

Pirmpirkuma tiesību izlietošanas termiņš ir viens mēnesis no dienas, kad paziņojums par daļas pārdošanu nosūtīts visiem dalībniekiem, ja statūtos nav noteikts īsāks termiņš. Dalībnieks var rakstveidā atteikties no pirmpirkuma tiesību izlietošanas pirms noteiktā termiņa beigām.

Par pirmpirkuma tiesību izlietošanu vai atteikšanos tās izlietot dalībnieks paziņo personai, kura nosūtījusi paziņojumu par daļas pārdošanu, un valdei.

Dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāla daļas dalībnieks var tikai ar pārējo dalībnieku piekrišanu. Saskaņā ar Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punktam sabiedrības dalībnieks var rakstveidā atteikties no savām kapitāla daļām, neprasot pārējo dalībnieku piekrišanu, tādējādi pati sabiedrība iegūst dalībnieka kapitāla daļas.

Ja sabiedrība iegūst savu daļu, tai nav nekādu dalībnieka tiesību. Nosakot pārstāvības normu, šīs daļas netiek ņemtas vērā.

Atbilstoši Komerclikuma 193. pantam sabiedrībai iegūtā sava daļa jāatsavina gada laikā no iegūšanas dienas.

Dokumentu paraugi, lai reģistrētu attiecīgās izmaiņas sabiedrības dalībnieku reģistrā un valdes sastāvā, ir pieejami Uzņēmumu reģistra mājaslapā: www.ur.gov.lv.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas