E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27209
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Cik daudz jāmaksā kreditoriem maksātnespējas procesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2022
Kristine

Labdien! Vai kreditoriem maksātnespējas procesā var maksāt mazliet vairāk nekā vienu trešdaļu no ienākumiem? Vai tas ir pārkāpums? Vai var anulēt maksātnespēju?

A
atbild:
06. septembrī, 2022

Maksātnespējas likuma 128. panta piektajā daļā ir noteikts, ka saistību dzēšanas procedūras ietvaros parādnieka ienākumi tiek novirzīti kreditoru prasījumu apmierināšanai un pēc saistību dzēšanas procedūras termiņa beigām tiek dzēstas šīs procedūras ietvaros nesegtās saistības.

Savukārt fiziskās personas saistību dzēšanas plāns ir dokuments, kuru iesniedz apstiprināšanai tiesā, nosūta visiem kreditoriem un kurā norāda saistību dzēšanas procedūras laikā plānotos ienākumus un summu, kas katru mēnesi jāmaksā kreditoriem. Parādniekam ir jāseko līdzi savam ienākumu apmēram, piemēram, vai novirzītie maksājumi atbilst saistību dzēšanas plānam, kā arī ienākumu palielināšanās vai samazināšanās gadījumā ir jāgroza saistību dzēšanas plāns atbilstoši faktiskajiem ienākumiem, jo pretējā gadījumā tiesa var atteikt dzēst saistības.

Maksātnespējas likuma 161. pants nosaka, ka saistību dzēšanas procedūras ietvaros parādniekam ir tiesības:

  1. paturēt līdz divām trešdaļām no saviem ienākumiem, lai segtu savas uzturēšanas izmaksas;
  2. paturēt mantu, kas viņam būtiski nepieciešama ienākumu gūšanai;
  3. lūgt administratoram juridisko palīdzību saistībā ar fiziskās personas maksātnespējas procesu (ja nepieciešams, izstrādāt arī fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumus).

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 162. pantam:

  • Ja fiziskās personas saistību dzēšanas plāna izpildes laikā mainās parādnieka ienākumi, viņam ir pienākums sagatavot fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumus, mainot šā plāna termiņu un tā ietvaros sedzamo saistību apmēru Maksātnespējas likuma 155. pantā paredzētajā veidā.
  • Parādnieks pagarina fiziskās personas saistību dzēšanas plāna izpildes termiņu un samazina sedzamo saistību apmēru, ja parādnieka ienākumi samazinās tādā apmērā, ka viņš acīmredzami nespēs segt fiziskās personas saistību dzēšanas plānā norādīto apmēru.
  • Parādnieks saīsina fiziskās personas saistību dzēšanas plāna izpildes termiņu un palielina sedzamo saistību apmēru, ja parādnieka ienākumi palielinās tādā apmērā, ka viņš acīmredzami spēs segt lielāku daļu no savām saistībām.
  • Ja parādnieks saistību dzēšanas procedūras laikā ir palielinājis savus ienākumus, veicot grozījumus fiziskās personas saistību dzēšanas plānā, viņš ir tiesīgs proporcionāli palielināt ne tikai saistību dzēšanai novirzāmo maksājumu daļu, bet arī to mantas daļu, kuru ir tiesīgs paturēt.
  • Ar fiziskās personas saistību dzēšanas plāna grozījumiem kreditorus iepazīstina Maksātnespējas likuma 149. pantā minētajā kārtībā, un tos apstiprina tiesa Maksātnespējas likuma 157. pantā minētajā kārtībā.
  • Ar tiesas lēmumu vienu reizi saistību dzēšanas procedūras laikā uz termiņu, kas nepārsniedz vienu gadu, var uz pusi samazināt fiziskās personas saistību dzēšanas plānā paredzētos parādnieka maksājumus kreditoriem, ja viņš saistību dzēšanas procedūras laikā nespēj atrast algotu darbu vai ir kļuvis darbnespējīgs.

Par biežākajām fiziskās personas maksātnespējas procesā pieļautajām kļūdām un to sekām varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas