E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27207
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Īres tiesību izsole

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Loreta

Labdien! Vai pašvaldība ir tiesīga izsoles laikā izsolīt nomas telpas par mēneša maksu bez PVN, noslēgt līgumu par nosolīto augstāko mēneša maksu, neminot PVN un piestādot rēķinu, pieprasīt kopā ar nosolīto mēneša maksu maksāt PVN, kaut arī noslēgtajā līgumā par telpu īri PVN nav minēts. Līgumā par telpu īri ir norādīta mēneša maksa, kas tika izsolīta izsolē.

A
atbild:
03. oktobrī, 2022

Sākotnēji vēršam jūsu uzmanību, ka katrai izsolei, kuru organizē pašvaldība, ir jābūt izstrādātiem un publiskotiem izsoles noteikumiem. Izsole kā tāda, bez šaubām, tiek veikta par nomas tiesību piešķiršanu, tātad izsoles objekts ir nomas tiesības, kurās tiek solīta augstākā nomas maksa. Attiecīgi izsoles noteikumos (nolikumā) būtu jāparedz, ka tiek izsolīta nomas maksa un papildus nomas maksai tiek piemēroti visi nodokļi, kas attiecas uz šo darījumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumu Nr. 97 “Publiskas personas mantas iznomāšanas noteikumi” 94. punkta 4. apakšpunktu (“Atsevišķi nomas līgumā ietveramie tipveida nosacījumi”) nomas līgumā norāda: nomas maksas apmēru, samaksas kārtību, pārskatīšanas kārtību, nokavējuma procentus un papildu maksājumu (tai skaitā nomas objekta apdrošināšanas izmaksu, nekustamā īpašuma nodokļa vai tā kompensācijas, nekustamā īpašuma uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu (piemēram, siltumenerģijas, dabasgāzes piegādes, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšanu, sadzīves atkritumu izvešanu), elektroenerģijas, sakaru pakalpojumu un citu nomas līgumā paredzēto izmaksu) samaksas kārtību.

Tādējādi pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas pienākumam (kā papildu maksai nomas maksai) ir jābūt noteiktam izsoles nolikumā, kā arī noslēgtajā līgumā.

Minēto noteikumu 95. punkts nosaka: “Noslēgtā nomas līguma noteikumi nedrīkst būtiski atšķirties no publicētajiem nomas noteikumiem. Līgumā noteiktā nomas maksa nedrīkst būt zemāka par izsoles rezultātiem, izņemot šajos noteikumos paredzētos gadījumus. Pusēm savstarpēji vienojoties, publicēto nomas līguma projektu pirms parakstīšanas drīkst nebūtiski mainīt, ievērojot šajā punktā noteikto.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas