E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27201
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi dokumenti vajadzīgi, lai uzstādītu siltumsūkni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Karīna

Labdien! Kādiem dokumentiem ir jābūt, lai es savā īpašumā (Rīgā) daudzdzīvokļu mājā, kurā nav centrālās apkures pieslēguma, varētu izvietot siltumsūkni, kurš būtu primārais siltumenerģijas avots? Dzīvokļa logi nav novietoti ielas pusē, balkona vai lodžijas nav.

A
atbild:
06. septembrī, 2022
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Uzstādot jebkuru iekārtu uz ēku fasādēm vai jumtiem, ir jāievēro pašvaldības teritorijas plānojuma, lokālplānojuma vai detālplānojuma prasības. Domājot par apkures veida maiņu, ir jāņem vērā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 97 “Par gaisa piesārņojuma teritoriālo zonējumu prasības”. 

Būvniecības dokumentāciju šajā gadījumā regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi”. Saskaņā ar tiem paskaidrojuma raksts, būvniecības iesniegums vai cita būvniecības ieceres dokumentācija nav nepieciešama, saskaņojot ar zemesgabala īpašnieku, būves īpašnieku vai, ja tāda nav, ar zemesgabala, būves tiesisko valdītāju un trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas, ja normatīvajos aktos par saskaņojuma nepieciešamību nav noteikts citādi, un ievērojot citos normatīvajos aktos noteiktās prasības iekšējo inženiertīklu būvdarbiem, ja netiek pazemināta būves konstrukciju drošība.

Iekšējā inženiertīkla ierīkošana nav uzskatāma par darbību, kas pazemina būves konstrukciju drošību, nestspēju vai noturību, ja tiek ievēroti šādi nosacījumi:

  • urbuma diametrs nesošajās konstrukcijās vai nesošajos elementos nepārsniedz 50 mm, attālums starp urbumiem ir vismaz 0,5 m;
  • urbjot netiek skarts konstrukcijas stiegrojums vai citi nestspējas nodrošinājuma elementi.

Ņemot vērā, ka par ēkas drošumu atbild ēkas īpašnieks, pirms iekārtu izvietošanas ēkas īpašniekam ir nepieciešams veikt ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu konstrukciju nestspēju.

Ja nepieciešams veikt būvdarbus, piemēram, pastiprināt nesošās konstrukcijas, izbūvēt jaunus inženiertīklus, tad piemērojams būvniecības regulējums, ņemot vērā plānotos būvdarbus.

Lai saskaņotu iekārtu izvietošanu Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, kā arī uz namu fasādēm un jumtiem, kas vērsti pret ielu pārējā Rīgas teritorijā, Pilsētas attīstības departamentā ir jāiesniedz iesniegums, kam pievienots iekārtas izvietojuma risinājums. Ja ēka ir kultūras piemineklis vai atrodas pieminekļa teritorijā, paneļu izvietošana saskaņojama arī ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

Uz ēkas ielas fasādes vai uz jumta iekārtu drīkst izvietot, ja tiek pielietoti arhitektoniski paņēmieni, respektēta ēkas arhitektoniskā stilistika un risinājumi nepasliktina būves arhitektonisko veidolu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas