E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27146
Lasīšanai: 4 minūtes

Ar kādiem nosacījumiem darbinieks tiek nosūtīts komandējumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2022
Marina

Labdien! Es pārvācos strādāt uz Vāciju. Šo darbu atradu Latvijā, priekšniecība arī ir no Latvijas, bet pati kompānija ir vācu (GMBH). Uzturēšanās atļaujas Vācijā nav. Maksā komandējuma naudu. Dzīvesvietu apmaksā kompānija, ēšana uz sava rēķina.

Vēlos uzdot šādus jautājumus:

  1. Kāpēc maksā komandējuma naudu, kaut pēc idejas es strādāju uz vācu kompāniju (GMBH)?
  2. Kādā lielumā jābūt komandējuma naudai? To skatās pēc Vācijas sistēmas vai Latvijas?
  3. Kur vērsties (Vācu iestādēs vai Latvijas), ja komandējuma naudu neapmaksā pilnā izmērā?
A
atbild:
29. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Kristīne Gangnusa, Klientu atbalsta nodaļas juriskonsulte

No jūsu sniegtās informācijas nav konstatējams, vai uzņēmums, ar kuru jums nodibinātas darba tiesiskās attiecības, ir reģistrēts Latvijā vai Vācijā.

Ja uzņēmums reģistrēts Vācijā, tad uz šādu gadījumu ir piemērojamas Vācijas valsts tiesību normas. Tādējādi, ja jums radies strīds par darba samaksas neizmaksāšanu, veicot darbu ārvalstīs pie tajā valstī reģistrēta darba devēja, sākotnēji iesakām jums ar rakstveida sūdzību vērsties pie darba devēja. Tāpat jums ir tiesības vērsties ar sūdzību vai jautājumiem par tās valsts darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu izpildi tās valsts iestādē, kas uzrauga valsts, kurā veiciet darbu, darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu izpildi. Attiecīgi Vācijā šī iestāde ir:

Konsultācijas birojs

BEB Migrācijas, legāla un droša darba  konsultācijas centrs

(BEB in the Counselling Centre for Migration and Good Work)

Adrese: DGB-Haus l Ofiss 315 / 315a / 316

Keithstraße 1-3, 10787 Berlin

Tel: 030 21240-145 l

Fax: 030 51 30 19 298

E-pasts: beratung-eu@dgb.de

Mājaslapa: www.postedwork.dgb.de

Feisbuka lapa: http://www.facebook.com/BeratungEU

U2, Stacija: Wittenbergplatz

Autobuss: M46, M19, M19

Ja uzņēmums reģistrēts Latvijā, tad paskaidrojam, ka Darba likuma 142. panta ceturtajā daļā noteikts, nosūtot darbinieku veikt darbu citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, attiecīgi piemērojami normatīvie akti, kas regulē ar komandējumiem saistīto izdevumu atlīdzināšanu, ciktāl šajā likumā nav noteikts citādi.

Vēršam uzmanību, ka darbinieku nosūtīšana būtībā ir komandējums, kas ietver starptautisko elementu – pakalpojumi tiek sniegti citā valstī, kurā tie parasti netiek sniegti, un darbs tiek veikts personas, ar kuru darba devējs ir noslēdzis līgumu par konkrēta darba veikšanu, labā. Tādējādi, nosūtot darbinieku veikt darbu citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, jāpiemēro arī Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”, t.sk. arī izmaksājot darbiniekam komandējuma dienas naudu. Komandējuma dienas nauda no Latvijas uz Vāciju 100% apmērā ir 50 eiro.

Ņemot vērā to, ka līdz ar jauno, no direktīvas izrietošo, Darba likuma regulējumu darba devējiem ir pienākums nodrošināt nosūtītajiem darbiniekiem tādu samaksu, kāda ir uzņemošajā valstī, papildus komandējuma naudas izmaksa pilnā apmērā rada papildus finansiālo slogu. Līdz ar to Darba likuma 142. panta piektajā daļā ir ietverts noteikums, kas paredz, ka darba devējam ir pienākums nosūtītajam darbiniekam izmaksāt komandējuma dienas naudu 30% apmērā no komandējuma dienas naudas normas, kas noteikta iepriekš minētajos Ministru kabineta noteikumos. Vienlaikus tiek noteikts, ka gadījumā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi, darba devējam nav pienākuma darbiniekam izmaksāt komandējuma dienas naudu 30% apmērā no komandējuma dienas naudas normas, ja darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā vai darbiniekam izmaksājamā darba samaksa ir tāda pati kā salīdzināmam darbiniekam valstī, uz kuru šis darbinieks ir nosūtīts veikts darbu. Ja darba devējs izmaksā komandējuma dienas naudu, tad tā jebkurā gadījumā uzskatāma par izdevumu kompensāciju, nevis darba samaksas daļu.

Papildus vēršam uzmanību, ka Darba likumā noteiktas minimālās prasības, līdz ar to darba devējs var uzlabot darbinieka tiesisko stāvokli un izmaksāt komandējuma dienasnaudu 100% apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas