E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27144
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina maternitātes pabalstu, ja bijis bezdarba periods

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2022
Karina

Labdien! Esmu nedaudz neizpratnē. Manam bērnam tikko palika 2 gadi, un uzzināju, ka esmu stāvoklī. Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts, ja tikko uzsāku jaunas darba attiecības un pirms tam biju pāris mēnešus ar bezdarbnieka statusu? Otrs bērns piedzims pirms pirmā bērna 3 gadu dzimšanas

A
atbild:
29. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu darba ņēmējai piešķir, ja ir nepieciešamais kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods) – ne mazāk kā 3 mēneši pēdējo 6 mēnešu periodā vai 6 mēneši pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam).

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Ja šajā 12 mēnešu periodā kādos mēnešos nav darba ienākumu (tāds ir bezdarba laiks), tad vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts par bērnu, tad viņai par šo pašu bērnu ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējam nav triju gadiņu, vecāku pabalsts tiks piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir paredzēts tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas