E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27142
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai apstiprinātu paternitāti, ir nepieciešami nepārprotami pierādījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2022
Mendija

Cik ilgi notiek tiesas sēde par bērna paternitātes un uzturlīdzekļu piedziņu? Ja tēvs neierodas un izvairās no tiesas sēdēm, vai tādā gadījumā prasītājas labā tiek apstiprināta paternitāte? Vai šādu lēmumu ir tiesības apstrīdēt atbildētājam vai viņa mātei?

A
atbild:
26. septembrī, 2022

Labdien!

Civilprocesa likuma 249.1 pants nosaka, ka tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Ja atbildētājs izvairās no tiesas sēdēm, tiesa nevar pieņemt lēmumu par paternitātes apstiprināšanu bez pierādījumiem, kas nepārprotami norāda, ka atbildētājs ir bērna bioloģiskais tēvs. Attiecīgi, ja nav iespējas veikt ekspertīzi bērna izcelsmes noteikšanai, prasītājam ir jāiesniedz citi pierādījumi, kas norāda uz bērna izcelsmi no atbildētāja.

Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu. Par pierādījumiem var būt liecinieku liecības, bērna tēva un bērna kopīgas fotogrāfijas, sarakste par bērna mātes stāvokli u. tml.

Kas attiecas par lēmuma pārsūdzēšanu, kamēr lēmums nav stājies likumīgā spēkā, to var apstrīdēt tikai atbildētājs – vīrietis, kurš tika atzīts par bērna bioloģisko tēvu. Vīrieša māte nav tiesīga apstrīdēt lēmumu. Savukārt Civillikuma 159. pants paredz, ka paternitāti, kas noteikta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, nevar apstrīdēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas