E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27102
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1
1
1

Uzturēšanās atļaujas pieprasīšanas kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2022
Vladimirs

Labdien! Tēvs, Krievijas pilsonis, atrodas Latvijā ar vīzu un gribētu noformēt uzturēšanās atļauju kā Latvijas pilsoņa vecāks, kurš sasniedzis pensijas vecumu. Vai šajā gadījumā arī ir vajadzīgs izsaukums no dēla (tēvs jau atrodas Latvijā)? Uzturēšanās atļauju likuma 7.11.1 punktā norādīts, ka izsaukums nav nepieciešams, ja ārzemnieks reģistrē termiņuzturēšanās atļauju, taču, kā ir situācijā, ja tā ir pirmreizējā uzturēšanās atļauja? Vai dokumenti uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ir jāiesniedz tikai personīgi klātienē, vai tos var sūtīt arī pa pastu? Paldies!

A
atbild:
16. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

2022. gada 6. septembrī Ministru kabinets atbalstīja jaunus grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz noteikt stingrākus nosacījumus uzturēšanās atļauju izsniegšanai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Termiņuzturēšanās atļauja dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku, tomēr pastāvīgi to var darīt, ja saņemta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Uzturēšanās atļauja nepieciešama, ja vēlas uzturēties Latvijā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas.

Ja ārzemnieks nepārtraukti ir uzturējies Latvijā ar termiņuzturēšanās atļauju vismaz piecus gadus, viņš saņem pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Uzturēšanās atļaujas saņemšanas tiesiskais pamats Latvijā ir darba tiesiskās attiecības, mācības, īpašumtiesības (ārvalstniekam Latvijā pieder īpašums) un ģimenes apvienošana.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 564 “Uzturēšanās atļauju noteikumi” 7. punktā ir uzskaitīti gadījumi, kad ārzemniekam nav nepieciešams izsaukums, tostarp:

  • pieprasa vai vēlas reģistrēt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, izņemot gadījumu, ja uzturēšanās atļauju pieprasa bēgļa statusu saņēmušas personas ģimenes loceklis;
  • pieprasa vai reģistrē uzturēšanās atļauju saskaņā ar Imigrācijas likuma panta pirmās daļas 23., 25., 26., 27., 29., 30., 31., 32. vai 33. punktu vai saskaņā ar Imigrācijas likuma 31. panta trešo daļu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde medijos informēja, ka saskaņā ar 2022. gada 7. aprīlī pieņemto likumu “Grozījumi Imigrācijas likumā” no 2022. gada 11. aprīļa tiek pārtraukta pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana Baltkrievijas Republikas un Krievijas Federācijas pilsoņiem. Likumā paredzētais ierobežojums attiecas gan uz iepriekš pieņemtajiem pozitīvajiem lēmumiem par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, gan tiem pieteikumiem, par kuriem vēl nav pieņemts lēmums.

Tostarp atbilstoši Imigrācijas likumā noteiktajam:

  • Eiropas Savienības zilās kartes pieprasītāji;
  • personas, kas iesniegušas pieteikumus saistībā ar ģimenes apvienošanu;
  • personas, kas iesniegušas pieteikumus saistībā ar studijām akreditētā augstskolā vai koledžā, pētniecības darbam, joprojām varēs saņemt pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas.

Termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežojums ir spēkā līdz 2023. gada 30. jūnijam.

Dokumentus pirmreizējās uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai ārzemnieki, kuri atrodas Latvijā, var iesniegt elektroniski, sūtot uz e-pasta adresi pasts@pmlp.gov.lv, apstiprinot katru dokumentu ar drošu elektronisko parakstu, vai sūtīt pa pastu ierakstītā vai neierakstītā sūtījumā, pieteikuma dokumentos norādot savu elektroniskā pasta adresi un tālruņa numuru saziņai.

Ārzemnieki, kuri uzturas ārpus Latvijas, dokumentus var iesniegt Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas