E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27077
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pret savu gribu uzteikums nav jāraksta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Marta

Labdien!
20.07.2022. darbā nokritu no trepēm, tā tika fiksēta kā darba trauma, tostarp slimnīcā, veicot rentgenu, uzrādīja, ka potītei ir sastieptas saites.

3 nedēļas pavadīju mājās, lai kāja atlabtu, bet, atnākot uz darbu pēc slimības lapas, darba devējs izteica piezīmi, ka man būtu jāmeklē cits darbs, jo, kā es tagad varu strādāt, ja viņai (darba devējam) jāvēro, lai es atkal nenokristu, kā es varu apvienot ģimeni (bērnus un vīru) ar darbu, turklāt slimības lapas neviens negrib atbalstīt, viņai (darba devējam) ir vajadzīgi darbinieki, kuri nekad neslimo. Kā man rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
18. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likumā noteiktās darbinieka tiesības izpildāmas pēc labas ticības un atbilstoši brīvas gribas izpausmei, tādējādi, ja jūs neesat darba tiesisko attiecību izbeigšanas iniciators, jums pret pašas gribu nav pienākuma uzteikt darba līgumu.

Savukārt attiecībā uz darba devēja uzteikumu norādāms, ka darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. Līdz ar to, ja darba devējam radušies iepriekš minētie apstākļi, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku uzsakāmas atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmajai daļai, ievērojot Darba likumā noteikto uzteikšanas kārtību un termiņus. Savukārt, ja nepastāv kāds no Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētajiem apstākļiem, darba devēja uzteikumam nav tiesiska pamata.

Paskaidrojams, ka, raugoties no tiesību viedokļa, darba līguma uzteikums ir darbinieka vai darba devēja izdarīts gribas izteikums (vienpusējs tiesisks darījums), ar ko tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības. Darba devēja uzteikuma gadījumā darba devēja rīcībā ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem iemesliem, kāpēc ir nolemts ar darbinieku turpmāk neturpināt darba attiecības. Izvērtējot faktiskos apstākļus, pieņemt lēmumu par darba līguma uzteikumu darbiniekam ir darba devēja kompetences jautājums. Gadījumā, ja darba devējs realizē uzteikumu un darbinieks uzskata, ka darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā darba līguma uzteikšanas kārtība, saskaņā ar Darba likuma 122. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad ir pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas