E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27071
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Ja dzīvokļu īpašnieki nemaksā apsaimniekošanas maksu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2022
Jekaterina

Kā pārvaldniekam rīkoties ar parādniekiem, ja dzīvokļu īpašnieki nemaksā apsaimniekošanas maksu un par pārējiem mājas pakalpojumiem (ūdeni, apkuri)? Daži par pakalpojumiem izvēlas maksāt tikai daļēji. Ko šajā gadījumā nosaka likums?

A
atbild:
16. augustā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmo daļu dzīvokļa īpašniekam ir pienākums norēķināties par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumiem (2. punkts), saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, par apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu; 3. punkts).

Lai cīnītos ar daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, kuri nemaksā savus rēķinus, pārvaldniekam ir tiesības parādu piedziņu veikt ārpustiesas kārtībā, piemēram, sūtot brīdinājuma vēstules, nododot parādu piedziņu parādu piedziņas kompānijām vai vēršoties ar prasību par parādu piedziņu tiesā.

Ja par komunālajiem pakalpojumiem nav samaksājuši vairāki dzīvokļu īpašnieki un mājai ir izveidojušies vērā ņemami parādi, komunālo pakalpojumu sniedzējs rakstveidā var informēt pārvaldnieku par pakalpojuma piegādes pārtraukšanu.

Piemēram, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 876 “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi” 26. punktu, nesaņemot samaksu par piegādāto siltumenerģiju, siltumapgādes uzņēmums ir tiesīgs pārtraukt siltumenerģijas piegādi ēkām, par to brīdinot lietotāju.

Iesaku vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas