E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27041
Lasīšanai: 2 minūtes

Piespiedu nomas maksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2022
Kristina

Labdien! Man pieder puse no mājas, un tā atrodas uz cita īpašnieka zemes, pie mājas ir piebraucamā taka ar garāžu, zemes īpašnieks blakus ceļ māju un starp mūsu īpašumiem grib uzlikt dzīvžogu ar tūjām. Cik tālu no piebraucamā ceļa sāniem viņš to var darīt? Ja viņš vēlēsies no manis pieprasīt īres naudu par zemi, kādā apmērā tā drīkst būt?

A
atbild:
17. augustā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. pants nosaka: “Būves īpašniekam uz likuma pamata ir pienākums maksāt lietošanas maksu zemes īpašniekam par zemes lietošanas tiesībām. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Būves īpašnieks un zemes īpašnieks var rakstveidā vienoties par citu lietošanas maksas apmēru. Šāda vienošanās nesaista nekustamā īpašuma ieguvēju, mainoties būves vai zemes īpašniekam.”

Kas attiecas uz tūju stādīšanu pie piebraucamā ceļa, pieļauju, ka tas ir servitūta ceļš. Civillikuma 1158. pantā ir noteikts: “Ja, nodibinot ceļa servitūtu, nekas nav teikts par ceļa platumu, tad kājceļam jābūt vienu metru, bet lopu ceļam vai braucamam ceļam vismaz četri ar pusi metrus platam.”

Ja piebraucamais ceļš ir uz pašvaldības zemes, tad pilnīgi iespējams, ka šim ceļam ir koplietošanas ceļa statuss. Tādā gadījumā krūmu stādīšanas attālumus no ceļa regulē pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi. Ieteiktu ar šo jautājumu vērsties vietējā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas