E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27039
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai mantiniekiem pienākas iepriekš piešķirtais nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2022
Dace

Labdien! Vecmamma saņēma nodokļa atvieglojumu sakarā ar pirmās grupas invaliditāti, viņa gada sākumā samaksāja nodokli par visu gadu (atlaide par visu gadu iekļauta), diemžēl augustā nomira. Vai pašvaldība bija tiesīga noņemt atvieglojumu un atsūtīt rēķinu par atlikušo gadu bez atlaides, pieprasot mantiniekiem samaksāt? Lūdzu skaidrojumu!

A
atbild:
15. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” paredzēts, ka pašvaldības var izdot saistošus noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka arī atvieglojumu piešķiršanas periodu, kas sākas ar nākamo kalendāro mēnesi pēc tam, kad nekustamais īpašums atbilst atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem, un izbeidzas ar nākamo kalendāro mēnesi pēc tam, kad zudis atvieglojumu piešķiršanas pamats.

Likuma 7. pantā ir noteikts, kādos gadījumos nodokļa maksāšanas pienākums ir tikai ar nākamo gadu. Vairākos gadījumos nodokļa maksātājam ir pienākums rakstveidā informēt pašvaldību, ja tiek iegūts tiesiskais valdījums uz nekustamo īpašumu – viena mēneša laikā no valdījuma tiesību rašanās dienas.

Par nekustamā īpašuma tiesisko valdītāju uzskatāma arī persona, kura nekustamā īpašuma valdījumu ieguvusi uz mantojuma tiesību vai cita pamata.

Līdz ar to jaunajam tiesiskajam valdītājam nevar būt tiesību uz nodokļa atvieglojumu, kas piešķirts iepriekš, pamatojoties uz konkrētu situāciju un nosacījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas