E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26997
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vecāku pabalsta izmaksas perioda pagarināšana, ja bērns dzimis priekšlaicīgi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Indra

Labdien! Vai vecāku pabalsta izmaksas periodu pagarinās par noteiktā grūtniecības atvaļinājuma periodu, ja bērns būs dzimis priekšlaikus? Kā vienmēr, viss ir uzrakstīts ne vienkāršiem ļaudīm. Mana mazmeita piedzima 23.09.2021. priekšlaicīgi 25. grūtniecības nedēļā. Tātad 15 nedēļas jeb 3 mēnešus ātrāk, nekā vajadzēja. Bērna kopšanas atvaļinājums bērna māmiņai ir līdz 1,5 gadu vecumam. Paldies Dievam, mazmeitiņa ir cīnītāja un izdzīvoja, neskatoties uz niecīgajām izredzēm. Tagad ir kārtīgs bebis ar koriģēto attīstības līmeni, skaitot no 01.01.2022., kad vajadzēja dzimt līdz galam iznēsātā grūtniecībā. Uz savu 1,5 gadu vecumu viņa darīs visu to, ko iznēsātā grūtniecībā dzimuši bērni 1,2 gadu vecumā. Vai šīs likuma normas neparedz apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājuma pagarinājumu par tiem nelaimīgajiem 3 mēnešiem?

A
atbild:
12. augustā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir pieņemti grozījumi, kas stājās spēkā  01.08.2022. un paredz pagarināt vecāku pabalsta izmaksas periodu par grūtniecības atvaļinājuma periodu vecākiem, kuriem bērns dzimis priekšlaicīgi.

Šī likuma izpratnē priekšlaicīgi dzimis bērns ir bērns, kurš piedzimis pirms grūtniecības atvaļinājuma, proti, pirms ārsts sievietei vēl nav izsniedzis darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību tāpēc, ka vēl nebija pienācis ārsta noteiktais grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums.

Ja jūsu mazmeita ir dzimusi, pirms mātei ir izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību, tad šie grozījumi attiecas arī uz jūsu mazbērnu. Vecāku pabalsta izmaksas ilgums pabalsta saņēmējam tiks pagarināts par grūtniecības atvaļinājuma ilgumu, tas ir, par 70 kalendārajām dienām.

Piemēram, ja izdarīta izvēle saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad vecāku pabalsta izmaksai tiks noteikts pagarinājums, pieskaitot vēl klāt 70 kalendāra dienas pēc bērna pusotra gada vecuma sasniegšanas.

Ja šajā periodā pabalsta saņēmējs turpinās atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā, tad vecāku pabalstu VSAA turpinās izmaksāt piešķirtajā apmērā, savukārt, ja pabalsta saņēmējs atsāks strādāt, tad pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta.

Vecākiem nereti ir neskaidrības ar diviem periodiem, kuros minēts pusotrs gads. Darba likums paredz darba ņēmēja tiesības pieprasīt un izmantot pusotra gada ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu. Tātad tas ir noteikts kalendāra laika periods. Taču vecāku pabalstu maksā līdz bērniņš sasniedz gada vai pusotra gada vecumu. Tātad šis periods ir saistīts ar bērna vecumu. Ja, piemēram, sieviete ir izmantojusi dzemdību atvaļinājumu (par šo periodu VSAA maksā maternitātes pabalstu) un viņai bērna kopšanas atvaļinājums tiek piešķirts pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums, tad bērna kopšanas atvaļinājuma periods (ja darba ņēmējs to izvēlējies izmantot visu pusotru gadu) turpinās vēl pēc bērna pusotra gada vecuma sasniegšanas.

VSAA noteiks garāku vecāku pabalsta izmaksas termiņu bez pabalsta saņēmēja iesnieguma. 

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas