E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26994
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Krimināllikums paredz kārtību, nosacīti notiesājot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Edi

Sveiki! Persona atzīta par vainīgu pēc Krimināllikuma 253. panta 2. daļas. Lieta atrodas apgabaltiesā. 3 gadi, 3 mēneši, kontrole 3 gadi. Vai šajā situācijā ir iespējams apgabaltiesas nolēmums arī uz nosacītu sodu pēc Krimināllikuma 55. panta? Paldies!

A
atbild:
06. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Krimināllikuma 253. panta otrā daļa paredz narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu – par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās ir izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Krimināllikums pieļauj šāda soda piemērošanu atbilstoši Krimināllikuma 55. panta pirmajai daļai, ja, nosakot sodu – brīvības atņemšanu – ilgāku par trim mēnešiem, bet ne ilgāku par pieciem gadiem, vai ne ilgāku par trim gadiem, ja izdarīts sevišķi smags noziegums, tiesa, ņemot vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, vainīgā personību un citus lietas apstākļus, iegūst pārliecību, ka vainīgais, neizciešot sodu, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, vainīgo var notiesāt nosacīti.

Krimināllikuma 55. pantā noteiktajā kārtībā tiesa nolemj sodu neizpildīt, ja tās noteiktajā pārbaudes laikā notiesātais neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus.

Nosacīti notiesājot, tiesa nosaka pārbaudes laiku no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem. Pārbaudes laiks sākas ar tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienu. Noteiktais pārbaudes laiks nevar būt mazāks par piemēroto brīvības atņemšanas laiku. Nosacīti notiesājot, spriedumā norādāmi apstākļi, kuru dēļ tiesa atzinusi par lietderīgu neizpildīt sodu.

Nosacīti notiesājot, var piespriest papildsodus. Papildsodu – probācijas uzraudzību – izpilda tikai tad, ja tiesa nolemj izpildīt spriedumā noteikto pamatsodu.

Atbilstoši Krimināllikuma 55. panta vienpadsmitajai daļai nosacīta notiesāšana nav nosakāma personai par tīša nozieguma izdarīšanu, ja persona agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu un sodāmība par to nav noņemta vai dzēsta likumā noteiktajā kārtībā. Nosacīta notiesāšana nav nosakāma personai, kura ir izdarījusi Krimināllikuma 159. vai 160. pantā paredzēto noziegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas