E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26889
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var saņemt apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2022
Daina

Labdien! Lasīju, ka katram no bērna vecākiem līdz 8 gadu vecumam būs tiesības uz divu mēnešu ilgu apmaksātu atvaļinājumu. Man 2017. gadā piedzima dēls, esmu nestrādājoša māmiņa, vīrs strādā algotu darbu un sakarā ar bērna piedzimšanu izmantoja 10 dienas ilgu papildu atvaļinājumu. No 2022. gada 1. augusta viņš vēlas iet atvaļinājumā. Vai ir iespēja saņemt 2 mēnešus apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu? Bērnam 8 gadi paliks 2025. gada 2. augustā. Paldies iepriekš par atbildi!

A
atbild:
29. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saeimā pašreiz izskatīšanā ir grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, ar kuriem paredzēts katram no bērna vecākiem līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu, noteikt tiesības uz vismaz divus kalendāros mēnešus ilgu vecāku pabalsta periodu, kuru nevar izmantot otrs vecāks (nenododamā daļa).

Šie likuma grozījumi vēl nav pieņemti. Grozījumu projektā nav paredzēts, ka izmaiņas tiks attiecinātas uz iepriekšējiem gadiem.

Pašreiz vecāku pabalstu maksā vai nu līdz bērna viena gada vecumam, vai līdz pusotra gada vecumam (termiņu izvēlas pabalsta saņēmējs). Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā (neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), tad pabalstu maksā 30% no piešķirtās summas.

Taču jebkuram strādājošam vecākam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. To paredz Darba likuma 156. pants: (1) Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. (2) Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Ja bērna tēvs nav izmantojis šādu atvaļinājumu, viņš to darba devējam var prasīt arī tagad. Darba devējs šo atvaļinājumu neapmaksā. Un arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstu nemaksās.

Darba likumā paredzētais bērna kopšanas atvaļinājums ir saistīts ar vecāku pabalstu tādā veidā, ka darba devēja piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums ir pusotrs gads, bet vecāku pabalsts tiek maksāts līdz bērna viena gada vecumam vai pusotra gada vecumam. Tātad darba devēja piešķirtā atvaļinājuma gadījumā tas ir kalendāra laiks, bet pabalsta saņemšanas gadījumā šis laiks ir piesaistīts bērna dzīves gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas