E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26871
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Apdrošināšanas vēsture

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Ivars

Bonus-malus (BM) sistēmas aprēķina nosacījumos teikts, ka tiek ņemti vērā apdrošināšanas gadījumi un apdrošināšanas dienu skaits gadā konkrētā transportlīdzekļa kategorijā. 4.3. Ja BM subjektam piederošiem transportlīdzekļu BM grupā ietilpstošajiem transportlīdzekļiem aprēķina intervālā kopējais spēkā bijušo apdrošināšanas dienu skaits saskaņā ar norādījumu 4.2. punktā minēto aprēķinu sasniedz 550 dienas, tad BM klase tiek palielināta par 2 (divām) BM klasēm. Man visos gados apdrošināšanas dienu skaits ir virs 700, bet BM klase nemainās. Vai tas nozīmē, ka, ja bija apdrošināšanas gadījums, BM klase 11 gadus paaugstināties nemaz nevar, var tikai samazināties? Vai ir iespēja konkrētam autovadītājam uzzināt nianses par viņa BM klasēm?

A
atbild:
25. jūlijā, 2022

Aprēķina nosacījumu 4.3. punktā ne velti ir atsauce uz 4.2. punktu – tas nozīmē, ja vienā periodā pietrūkst nepieciešamo dienu skaita (nav 275 dienas, bet, piemēram, 230 dienas), tad šīs apdrošināšanas dienas pārceļas uz nākamo periodu. Ja nākamajā periodā kopā ar šīm pārceltajām 230 dienām tiek sasniegtas 550 dienas, tad BM klase tiek palielināta par 2 BM klasēm, t. i., kopsummā iepriekšējais periods arī tiek ieskaitīts kopā ar nākamo periodu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka, aprēķinot Bonus-Malus klasi, tiek skatīta apdrošināšanas vēsture par pēdējiem 11 gadiem. Katru gadu no vēstures tiek dzēsts viens vecākais periods un tā vietā nāk jaunākais. Tālāk skatās 11 periodus, kurus var ieskaitīt, kurus nevar un kuros ir bijis negadījums. Lai periodu varētu ieskaitīt kā pozitīvu, tajā ir jābūt vismaz 275 apdrošināšanas dienām un nedrīkst būt izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Tad pie 6. jaunslēguma Bonus-Malus klases ir jāpieskaita visi “+” un jāatskaita “-“ (ja tādi ir) un tiek iegūta aktuālā Bonus-Malus klase.

Ja jūsu vēsturē ir izraisīts kāds negadījums un periods ir negatīvs, vai arī vēsturē ir tukšs periods, tad jārēķina, pēc cik gadiem šis periods tiks dzēsts no vēstures un vietā nāks jauns, pozitīvs periods – tad Bonus-Malus klase palielināsies.

Ja visi 11 periodi ir bijuši pozitīvi (vismaz 275 dienas vai vairāk un nav bijuši apdrošināšanas gadījumi), tad ir sasniegta maksimālā jeb 17. Bonus-Malus klase.

Katrs autoīpašnieks savai Bonus-Malus klasei jeb apdrošināšanas vēsturei var sekot līdzi LTAB mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas