E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26864
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Slimības nauda, ja saslimšana ir atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Ella

Labdien. Ja darbinieks ar nepilnu summēto darba laiku ( vienā mēnesī var būt nostrādātas 0 stundas, citā 80 stundas, atkarībā cik tiek sniegtas konsultācijas) apmaksātā ikgadējā atvaļinājuma laikā izņem slimības lapu A, vai darba devējam ir jāapmaksā šī slimības lapa? Atvaļinājums tiks pagarināts par šo periodu, bet vai ir jāizmaksā arī slimības nauda, ja parasti dienā tiek strādātas 0–2–4 stundas?

A
atbild:
22. jūlijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieks, ar kuru ir noslēgts darba līgums neatkarīgi no nolīgtā darba laika, darbnespējas laikā ir sociāli aizsargāts. Proti, tam ir tiesības uz slimības naudu, ko A slimības lapas gadījumā no 1. līdz 9. dienai apmaksā darba devējs, B slimības lapas gadījumā – VSAA.

Ja gadījies saslimt atvaļinājuma laikā, tad pēc slimības lapas noslēgšanas darba devējs veiks pārrēķinu, par slimošanas periodu aprēķinot slimības naudu.

Faktiski slimošana atvaļinājuma laikā ir “finansiāli neizdevīga”, jo atbilstoši tiesiskajam regulējumam – likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. panta pirmajai daļai – darba devēja pienākums ir apmaksāt slimības lapu A par pirmajām deviņām slimības dienām. Turklāt par 1. slimības dienu apmaksa nepienākas, par 2. un 3. dienu tā pienākas 75% apmērā, no 4. dienas – 80% apmērā.

Gan atvaļinājuma naudu, gan slimības naudu, ievērojot vispārējo regulējumu, maksā par tām slimošanas dienām, kad būtu bijis jāstrādā. Atšķirība tā, ka atvaļinājuma nauda par šīm dienām ir izmaksāta 100% apmērā.

Tādējādi slimības nauda fiziski netiek izmaksāta, bet no darbinieka tiek veikts ieturējums, lai kompensētu izmaksāto starpību.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 49 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas