E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26841
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Ārvalstī jāpaziņo, ja izbrauc, un jānokārto saistības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2022
Laura

Sveiki. Gadu dzīvoju Vācijā, bet tagad es atgriezos Latvijā. No Vācijas es saņemu bērnu naudas, bet nezināju, ka, dodoties prom no Vācijas, man jādod ziņa, ka braucu prom. Protams, es iesniedzu dokumentus Latvijā saistībā ar bērnu naudām, gaidu jau četrus mēnešus, nav nekādas ziņas, bet turpināju saņemt naudu no Vācijas. Bet uz Vāciju atnāca vēstule, ka nauda tika atteikta un ka būs jānomaksā visa tā summa, ko saņēmu. Vai es no Latvijas saņemšu bērnu naudu un invaliditātes naudu, vai man tiks atteikts? Ko man darīt tādā gadījumā?

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Gintere, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pirms izbraukšanas no Vācijas ir jāinformē Vācijas kompetentā iestāde, kura nodrošina bērnu pabalstu izmaksu, un jānokārto visas saistības ar valsti.

Pēc bērnu pabalstu pieprasīšanas Latvijā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA) atlika lēmumu pieņemšanu līdz četriem mēnešiem un apmainījās ar informāciju ar Vācijas kompetento iestādi, kā rezultātā Vācijā tika konstatēta pabalsta pārmaksa par periodu, kad bijāt izbraukusi no Vācijas, bet bērna pabalsta izmaksa vēl turpinājās. Iesakām sazināties ar Vācijas kompetento iestādi un vienoties par saistību nokārtošanu.

Ja esat atgriezusies ar bērnu uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, tad jums ir tiesības saņemt bērnu pabalstus, arī saistībā ar invaliditāti, Latvijā.

Precīzākai informācijai jūsu bērnu pabalstu lietā aicinām konsultēties ar VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļu. E-pasts: spn@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas