E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26822
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Vai pārrēķina invaliditātes pensiju, ja pagarināta iepriekš noteiktā invaliditātes grupa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2022
Jūlija

Labdien! Kā tiek pārrēķināta 2. grupas invaliditātes pensija no brīža, kad ar jaunu lēmumu 2. grupas invaliditāte tiek pagarināta (piešķirta no 17.07.2022. līdz 2024. gadam)? Vai arī 2. grupas invaliditātes pensija netiek pārrēķināta un paliek tajā pašā apjomā kā līdz 17.07.2022.? Šobrīd ir darba attiecības (20 gadu darba stāžs), bet ir bijusi pārejoša slimības lapa vismaz 12 mēnešus pēdējos 3 gadu laikā un saņemts slimības pabalsts. Paldies!

A
atbild:
03. augustā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas tiek saņemta informācija, ka personai noteikta invaliditātes grupa, kāda viņai bijusi iepriekš, invaliditātes pensijas izmaksa tiek pagarināta, to nepārrēķinot.

Ja par periodu pēc invaliditātes pensijas (I vai II grupas invaliditātes gadījumā) piešķiršanas vai pārrēķināšanas ir veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas, tātad, ja ir strādāts, piešķirtā pensija, pamatojoties uz tās saņēmēja pieprasījumu, pārrēķināma, bet ne biežāk kā reizi gadā.

Invaliditātes pensiju sakarā ar apdrošināšanas iemaksu papildināšanu pārrēķina no tā mēneša pirmās dienas, kurā pensionārs pieprasījis pārrēķināt pensiju, ja iesniegumu viņš iesniedzis līdz 15. datumam ieskaitot. No nākamā mēneša pirmās dienas pārrēķina tad, ja iesniegums iesniegts pēc 15. datuma.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas