E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26817
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par bērnudārza nodrošināšanu Rīgas pašvaldībā obligātās izglītības vecuma bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2022
Diāna

Labdien! Bērnam oktobra sākumā paliek 5 gadi. Līdz pat šim brīdim pašvaldība nav radusi vietu PII, tāpēc apmeklējam privāto dārziņu. Tā kā no 5 gadiem pašvaldībai ir jānodrošina obligāta izglītība kādā no pašvaldības dārziņiem, mēs vērsāmies pie viņiem ar jautājumu, kad tiksim uzņemti, jo pēc sistēmas vēl uzrādīja simto vietu. Veicot pieteikumu, bija jāuzrāda 3 vēlamo PII izvēli. Precizējot, kāpēc vēl nav uzaicinājums, atbilde bija: nav vietas. Pēc laika piedāvāja vienu PII, kas atrodas ļoti tālu un mums neizdevīgā vietā. Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā ir noteiktas bērna vecāku tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību. Uzstājām uz to, ka vēlamies kādu no nosauktajām. Kā risināt šo situāciju? Vienīgais, ko tagad viņi piedāvā, ir cits privātais dārziņš. Paldies.

A
atbild:
10. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls
Rīgas dome
Raimonds Grants, Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Vispirms par vispārējo regulējumu. Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 4. punktu pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tajā skaitā pirmsskolas vecuma bērnu nodrošināšanu ar vietām mācību un audzināšanas iestādē.

Vispārējās izglītības likuma 26. pants noteic, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja (tātad, konkrētās pašvaldības) noteiktajā kārtībā, ievērojot Izglītības likuma un citu likumu noteikumus. Savukārt saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 43. panta trešo daļu dome (padome) var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Diemžēl jautājumā nav norādīta pašvaldība, kurā esat deklarējusi dzīvesvietu un pieteikusies bērnudārza pakalpojumam, tāpēc atbildi sniedzam par kārtību, kāda ir noteikta galvaspilsētā Rīgā.

Kā LV portālam paskaidroja Rīgas domes pārstāvis Raimonds Grants, pamatojoties uz šo tiesisko regulējumu, Rīgas dome 2016. gada 16. februārī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” (Saistošie noteikumi).

Saskaņā ar Saistošajos noteikumos noteikto kārtību pašvaldības izglītības iestādes (bērnudārza) vadītājs atbilstoši brīvo vietu skaitam veido pretendentu sarakstus uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē no 1. septembra un rakstveidā informē pretendējošā bērna vecākus.

Saistošo noteikumu 36. punkts noteic, ka Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs bērni tiek uzņemti pieteikumu reģistrēšanas kārtībā, ievērojot deklarētās dzīvesvietas adreses un noteiktu secību. Pirmkārt, tie ir bērni, kuriem piešķirts statuss “obligātās izglītības vecums”. Kalendārajā gadā, kad bērns sasniedz 5 gadu vecumu, viņam elektroniskajā datu bāzē šis statuss tiek piešķirts. Vecākiem izvēloties 3 iespējamās rindas reģistrēšanās iespējas, tiek respektētas Izglītības likuma 57. panta pirmajā punktā noteiktās bērna vecāku tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību. Ja vecāks norādījis pieteikumā iestādi, kas vairs neatbilst viņa izvēles kritērijiem, ir tiesības no piedāvātās vietas atteikties un reģistrēt jaunu pieteikumu iestādē, kura atbilst viņa vēlmēm, turklāt bērnam būs piemērots statuss “obligātais izglītības vecums”.

Ja esat no Rīgas, aicinām sazināties ar Rīgas domes Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļu, zvanot uz tālruni 67026816, lai risinātu pirmsskolas programmas apguves iespēju obligātā izglītības vecuma bērnam. Ja dzīvojat citā pašvaldībā, tad jāsazinās ar attiecīgās pašvaldības Izglītības pārvaldi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas