E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26796
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Kas jādara, lai turpinātu saņemt Īrijā piešķirto slimības pabalstu, pārceļoties uz dzīvi Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2022
Marita

Dzīvoju un strādāju Īrijā 14 gadus. Pašlaik esmu uz slimības lapas un saņemu slimības pabalstu jau no aprīļa vidus. Sakarā ar veselības problēmām esmu nolēmusi iesniegt darbavietā atlūgumu un atgriezties uz patstāvīgu dzīvi Latvijā un te turpināt ārstēties. Tā kā esmu oficiāli strādājusi un maksājusi nodokļus Īrijā visus 14 gadus, saprotu, ka varu saņemt slimības pabalstu no Īrijas, dzīvojot Latvijā. Sakiet, lūdzu, kas man ir jādara, lai es varētu turpināt saņemt Īrijas slimības pabalstu, dzīvojot Latvijā? Es saprotu, ka E116 veidlapa ir jāaizpilda tad, ja saslimst, esot Latvijā un vēlas pieprasīt slimības pabalstu no citas EU valsts. Bet es īsti nesaprotu, kas ir jādara, ja jau es saņemu slimības pabalstu, bet vēlos pārcelties uz Latviju un vēlos turpināt to saņemt Latvijā.

A
atbild:
21. jūlijā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Gintere, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personai, kura vēlas pārtraukt darba attiecības Īrijā, pārcelties uz dzīvi Latvijā, turpināt ārstēšanos Latvijā un turpināt saņemt Īrijā piešķirto pabalstu, vajadzētu veikt šādas darbības:

1) Noskaidrot, kādas tiesības un cik ilgstoši būs iespējas saņemt Īrijā piešķirto slimības pabalstu, ja Īrijā tiek pārtrauktas darba attiecības.

2) Noskaidrot, cik bieži un par cik ilgu periodu (piemēram, par katru mēnesi vai vienu reizi divos mēnešos) Īrijas kompetentajai iestādei jāiesniedz Latvijā aizpildīta E116 veidlapa.

3) Pēc ierašanās Latvijā pēc iespējas ātrāk apmeklēt ārstu, lai turpinātu ārstēšanos un nodrošinātu darbnespējas veidlapas (šajā gadījumā tā būs E116 veidlapa) nepārtrauktību.

4) Ārstējošajam ārstam jāaizpilda E116 veidlapa “Ārsta ziņojums par darbnespēju” par periodu, no kura tiek turpināta ārstēšanās Latvijā.

5) Aizpildīto E116 veidlapu kopā ar aizpildītu “Iesniegumus citas ES/EEZ dalībvalsts un Šveices slimības/maternitātes pabalsta piešķiršanai” iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa personas iesniegto informāciju tālāk pārsūta atbilstīgajai Īrijas kompetentajai iestādei, kura nodrošina slimības pabalsta izmaksu uz personas norādīto kredītiestādes kontu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas