E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26757
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā pieteikties mantojumam, ja pagājuši vairāki gadi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2022
Kalvis

Labdien! Jautājums par mantojumu. Vecaistēvs jau ir viņsaulē kādus 20 gadus. Testamenta nebija. Uz viņa vārda palika mototransports. Vai mēs varam tagad uzsākt mantojuma lietu? Un kādi būtu pirmie soļi?

A
atbild:
11. augustā, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Civillikuma 693. un 694. pantam mantiniekam sava griba ir jāizsaka notāra izsludinātajā termiņā, bet, ja tāds nav bijis, tad viena gada laikā. Šo termiņu skaita no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas mantinieka faktiskā valdījumā, bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Ja tajā laikā, kad aicina mantot, mantojums atrodas aicinātā faktiskajā valdījumā vai ja šādu valdījumu viņš iegūst vēlāk un ja mantinieks iepriekš minētajā termiņā nedod par mantojuma pieņemšanu noteiktu atsauksmi, tad atzīstams, ka viņš to pieņēmis.

Civillikuma 876. pants nosaka: lietas valdījums ir īpašuma tiesībai atbilstoša faktiska vara par lietu. Tas pastāv, kad ķermeniska lieta faktiski atrodas kādas personas pilnīgā varā un kad šī persona izrāda gribu rīkoties ar lietu līdzīgi īpašniekam. Tas, kā varā lieta faktiski atrodas, bet kas atzīst par tās īpašnieku kādu citu, uzskatāms, kaut arī viņam būtu tiesība turēt to savā varā, nevis par šās lietas tiesisku valdītāju, bet tikai par tās turētāju jeb faktisko valdītāju un īpašnieka vietnieku valdījumā.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 693. panta trešo daļu, ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskajā valdījumā (692. p. 2. d.), bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Līdz ar to mantiniekam, kura faktiskajā valdījumā mantojums atrodas, nevilcinoties ir jāvēršas pie zvērināta notāra un jāizteic sava griba pieņemt mantojumu – gada laikā no mantojuma atklāšanas dienas. Pretējā gadījumā – ja mantojums neatrodas viņa faktiskajā valdījumā, tad gada laikā no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 87. punktu, ja mantinieks mantošanas iesniegumā norādījis, ka pieņēmis mantojumu faktiskajā valdījumā, zvērināts notārs mantošanas iesniegumu pieņem arī pēc Civillikuma 693. pantā noteiktā likumiskā termiņa beigām. Tātad pirmie soļi būtu vēršanās pie zvērināta notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas