E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26732
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
27
27

Vai algai var piemērot atvieglojumu par 3. grupas invaliditāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2022
inga

Labdien. Kā aprēķināt algu 3. grupas invalīdam, ja ir iesniegta algas nodokļu grāmatiņa, vai viņam arī pienākas 120 eiro atvieglojums?

A
atbild:
11. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbinieks saņem invaliditātes pensiju, tad viņa algai netiek piemērots darba ņēmēja vispārējais neapliekamais minimums, jo alga tiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no pirmā centa.

Savukārt papildu atvieglojumu par invaliditāti darba devējs algai var piemērot tad, ja pats darbinieks algas nodokļa grāmatiņā ir norādījis, ka viņam ir invaliditāte. Vai veikt šādu atzīmi algas nodokļa grāmatiņā, tas ir paša darbinieka ziņā, jo tikai pati persona var lemt, vai norādīt šo darba devējam redzamo informāciju.

Invaliditātes pensijai izmaksātājs piemēro pensionāra neapliekamo minimumu (šogad līdz 1. jūlijam – 350 eiro, no 1. jūlija līdz 31. decembrim – 500 eiro). Ja invaliditātes pensija ir mazāka par pensionāra neapliekamo minimumu, tā pārējo (neizmantoto) daļu var attiecināt uz algu, iesniedzot nākamajā gadā ienākumu deklarāciju. Savukārt, ja darba devējs nav piemērojis papildu atvieglojumu par invaliditāti (3. grupai – 120 eiro mēnesī), arī to piemēro gada ienākumam, kad iesniegta ienākumu deklarācija.

Tātad – ja cilvēks strādā un saņem arī invaliditātes pensiju, tad viņa ienākumiem tiek piemērots pensionāra neapliekamais minimums un papildu atvieglojums par invaliditāti.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas