E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26690
Lasīšanai: 3 minūtes
1
9
1
9

Vai parādu var piedzīt no invaliditātes pensijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2022
Dzintars.

Labdien! Man ir 2. grupas invalīda pensija (198 eiro). Vai tiesu izpildītājs visu var novilkt? Kā man rīkoties, ja viņš tā ir izdarījis.

A
atbild:
08. augustā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Summas, uz kurām nevar vērst parāda piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā. To vidū nav minēta invaliditātes pensija. Līdz ar to – jā, parāda piedziņu var vērst uz invaliditātes pensiju, taču ar nosacījumiem, proti, ievērojot Civilprocesa likuma 594. panta ierobežojumus.

Ko tas nozīmē? Civilprocesa likuma 594. pants paredz, ka parādniekam ir saglabājams noteikts ienākumu minimums, kas atkarīgs no tā, kāda veida parādsaistības ir jādzēš. Tā kā jautājumā nav minēts parādsaistību veids, informējam par diviem biežāk izplatītajiem parādu veidiem – uzturlīdzekļu parādu un patēriņa kredītu parādsaistībām.

Tātad no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (arī invaliditātes pensijas) ieturējumus [..] izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

  • uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas (2022. gadā tie ir 250 eiro) un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;
  • pārējos piedziņu veidos (tādos kā, piemēram, patēriņa kredītu parādi) tiek ieturēti 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā (2022. gadā tie ir 500 eiro) un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ar apgādībā esošu bērnu šajā situācijā ir jāsaprot bērns, kas ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā. Tā apmērs ir 15% apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas. Šobrīd tie ir 75 eiro.

Ņemot vērā jūsu norādīto invaliditātes pensijas apmēru, ieturējumus veikt no tās nedrīkst.

Kas varētu būt noticis? Iespējams, jūs neesat informējis tiesu izpildītāju par saviem ienākumiem un to veidu. Svarīgi zināt, ka tiesu izpildītājs pats neveic ieturējumus no parādnieka bankas konta. To saskaņā ar tiesu izpildītāja rīkojumu veic, piemēram, banka. Zvērinātam tiesu izpildītājam nemaz nav pieejama informācija par ienākumu veidiem, kādi ienāk parādnieka kontā. Tas ir parādnieka interesēs un pat pienākums par to informēt zvērinātu tiesu izpildītāju.

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā. Piemēram, tajā ir noteikts, ka parādniekam pēc uzaicinājuma ir jāierodas pie tiesu izpildītāja un jāsniedz paskaidrojumi par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas