E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26685
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Vai atvaļinājumu ieskaita uzteikuma termiņā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2022
Ilze

Labdien! Vēlos rakstīt atlūgumu 04.07., bet ir darba devēja apstiprināts atvaļinājums no 23.07. līdz 07.08. Vai atvaļinājuma laiks tiks ieskaitīts mēneša laikā, kas ir jāatstrādā?

A
atbild:
06. jūlijā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Darba likuma 100. panta pirmā daļa paredz, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Tātad mēnesis ir maksimālais termiņš, ko darba devējs ir tiesīgs prasīt darbiniekam nostrādāt, lai nodrošinātu darba gaitas nepārtrauktību, kamēr tiek meklēts jauns darbinieks.

Piemēram, ja darbinieks iesniedz darba devējam uzteikumu 4. jūlijā, tad darbinieka pēdējā darba diena ir 3. augusts. Protams, saņemot uzteikumu, darba devējs un darbinieks var vienoties arī par citu, mazāku, termiņu. Šādu iespēju paredz Darba likuma 100. panta ceturtā daļa.

Ja šajā periodā darbiniekam ir bijis paredzēts ikgadējais atvaļinājums, tas neietekmē uzteikuma termiņu.

Atvaļinājuma piešķiršana uzņēmumā atbilstoši Darba likuma normām notiek saskaņā ar vienošanos vai atvaļinājumu grafiku (DL 150. pants). Ja faktiskajā situācijā no 23. jūlija darba devējam būs problemātiski jūs aizvietot, tad viņš ir tiesīgs ar rīkojumu atvaļinājuma izmantošanu atteikt, bet tādā gadījumā, darba attiecības izbeidzot, jums jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija.

Ņemot vērā, ka atvaļinājums ir ticis iepriekš noteikts un apstiprināts atvaļinājuma grafikā, darba devējam jau bija ar to iepriekš jārēķinās, nosakot aizvietotāju, līdz ar to šādai situācijai nebūtu pamata izveidoties. 

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas