E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26636
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kad pensionārs par darba periodu var veikt pensijas pārrēķinu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūnijā, 2022
Baiba Stilve

Labdien! Esmu pensionāre. Darba attiecības pārtraucu 2022. g. 1. jūnijā. Iesniedzu pieteikumu pensijas pārrēķinam, taču man atteica. Kad varu saņemt pensijas pārrēķinu (jo vairs nestrādāšu)? Jau iepriekš pateicos.

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošiem vecuma pensijas saņēmējiem ir tiesības veikt pensijas pārrēķinu sakarā ar uzkrāto pensijas kapitālu pēc pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas, pamatojoties uz tās saņēmēja iesniegumu, bet ne biežāk kā reizi gadā.

Pirmo pensijas pārrēķinu var veikt pēc pensijas saņēmēja izvēles: beidzoties darba attiecībām vai arī jebkurā citā laika periodā. Taču nākamo pārrēķinu var veikt (iesniegt iesniegumu) pēc 12 mēnešiem no pēdējā veiktā pārrēķina, neatkarīgi no nostrādāto mēnešu skaita.

Vecuma pensiju pārrēķina ar tā mēneša pirmo dienu, kurā pensionārs pieprasījis pārrēķināt pensiju, ja iesniegumu viņš iesniedzis līdz 15. datumam ieskaitot. Ar nākamā mēneša pirmo dienu pensiju pārrēķina tad, ja iesniegums iesniegts pēc 15. datuma.

Ja, saņemot pensiju, strādājāt un jau iepriekš esat veikusi pensijas pārrēķinu, tad tagad ir jāgaida 12 mēneši, lai varētu pārrēķinu veikt atkal.

Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmums par atteikumu jums nav saprotams, jāsazinās ar aģentūru un jānoskaidro situācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas