E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26631
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādā secībā parādu piedziņu vērš uz norēķinu kontos esošajiem līdzekļiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2022
Olivers

Labdien. Man ir gan nodokļu parāds, gan uzturlīdzekļu parāds (bija), kā rezultātā tiesu izpildītājs bankas kontu bija bloķējis. Pēc kāda laika VID veica auditu, noteica nodokļu parādu. Bankā pēc tam ienāca nauda, ar kuru būtu bijusi iespēja nosegt visu UGF parādu, kurš, cik saprotu, ir ļoti prioritārs, var teikt, prioritārākais no visiem. Tomēr, man par lielu pārsteigumu, Valsts kase (VID) visu šo summu novirzīja nodokļu parādiem, atstājot UGF parādu ar tā atbilstošajām sekām. Vai VID šādi rīkojās pareizi?

A
atbild:
18. jūlijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Civilprocesa likums nosaka konkrētā izpildu lietā piedzītās summas izsniegšanas piedzinējiem kārtību un piedzinēju apmierināšanas secību, ja piedzītās summas nepietiek, lai apmierinātu visus prasījumus.

Minētais regulējums neattiecas uz gadījumiem, kad piedziņu veic vairāki tiesu izpildītāji un/vai Valsts ieņēmumu dienests.

Piedziņas vēršanu uz norēķinu kontos esošajiem līdzekļiem detalizēti regulē Kredītiestāžu likums, kura 66.2 panta septītā daļa paredz, ka kredītiestādei jāizpilda tiesu izpildītāju un Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumi tādā secībā, kādā tie paziņoti. Tādējādi konkrētajā situācijā, ja Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums par naudas līdzekļu apķīlāšanu un secīgi pārskaitīšanu valsts budžetā bija paziņots kredītiestādei pirms tam, kad rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu un secīgi pārskaitīšanu uzturlīdzekļu parāda segšanai bija paziņojis zvērināts tiesu izpildītājs, attiecīgi vispirms tika izpildīts Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums.

Jūs jautājumā gan rakstāt, ka pirmais kontu “bloķēja” tiesu izpildītājs. Lai pārliecinātos, vai piedziņa notikusi atbilstoši Kredītiestāžu likuma 66.2 panta septītajā daļā noteiktajam, jūs varat vērsties savā kredītiestādē vai pie tiesu izpildītāja un Valsts ieņēmumu dienestā, lai noskaidrotu, kādos datumos katrs no rīkojumiem ir ticis paziņots kredītiestādei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas