E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26603
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja ar videonovērošanas kameru novēro tikai savu privātīpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2022
Silvija

Labdien! Ir privātīpašums, kurā dzīvojam tikai vasarā. Atbraucot uz dārzu, vairākkārt konstatējām, ka pāri žogam dārzā ir samesti atkritumi, tukšas alkohola pudeles, sabojāta vārtu atslēga. Baidāmies par nopietnāku situāciju. Gribam šo situāciju risināt, sagādāt pierādījumus un šo personu saukt pie atbildības. Kā mums rīkoties, kādas ir mūsu tiesības: vai drīkstam uzstādīt videonovērošanas kameras, vai drīkstam videokameru novietot pie kaimiņu īpašuma ar skatu uz mūsu īpašumu, vai jābūt kādām atļaujām utt.? Paldies.

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Ja ar videonovērošanas kameru tiek novērots tikai jūsu privātīpašums, personai nav jārēķinās ar normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem, jo šāda novērošana ir personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Plašāks skaidrojums atrodams LV portāla rakstā “Videonovērošana pie dzīvokļa vai mājas. Ko drīkst un ko – ne”.

Turklāt aicinu iepazīties arī ar Datu valsts inspekcijas 2021. gada rekomendāciju “Videokameru uzstādīšana un videonovērošanas veikšana fiziskas personas privātīpašumā”, jo privātīpašumā veikta videonovērošana arī gadījumos, kad netiek novērots citu personu īpašums vai publiskā telpa tomēr ietilpst Vispārīgās datu aizsardzības regulas tvērumā, ja ieraksts tiks izmantots citu personu (piemēram, darbinieku, mājsaimniecības regulāru viesu u. tml.) novērošanai.

Šādos gadījumos jāievēro minētās rekomendācijas 3. punktā noteiktais, tostarp jāuzstāda informatīva norāde par videonovērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas