E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26561
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai bērnam var būt cits uzvārds nekā vecākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2022
Viktorija

Labdien! Man ir meita, kura ir no cita vīrieša un kurai nav tā vīrieša uzvārda. Bet tagad es laulāšos ar citu vīrieti, kas nav manas meitas tēvs. Vai es varu mainīt meitai uzvārdu uz tagadējā tēva uzvārdu? Viņš par viņu rūpējas jau no dzimšanas. Vai tad, ja man būs laulātā uzvārds un meitai mans vecais uzvārds, tas neko neietekmēs?

A
atbild:
29. jūnijā, 2022

Civillikuma 151. pants noteic, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, tad bērnam saskaņā ar vecāku dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, tad to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (Noteikumi) 134. punkts paredz, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja:

  • bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas (134.7. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību (134.8. apakšpunkts);
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (134.9. apakšpunkts);
  • svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (134.10. apakšpunkts).

Tas nozīmē, ka bērnam uzvārdu mainīt iespējams, ja pastāv kāds no iepriekš minētajiem iemesliem.

Bet, ja bērna uzvārda maiņu grib veikt noteikumu 134.7. un 134.8. apakšpunktā minētajos gadījumos, ir nepieciešama abu vecāku piekrišana (135. punkts).

Ja bērna vecāki nevar vienoties par uzvārda maiņu, ir jāvēršas bāriņtiesā, un iesniegumam par bērna uzvārda maiņu ir jāpievieno arī bāriņtiesas lēmums par uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm. Bāriņtiesas lēmums šāda gadījumā aizstāj otra vecāka piekrišanu.

Jūsu minētajā situācijā ir iespējams arī meitai saglabāt jūsu pirmslaulības uzvārdu (šajā situācijā uzvārda maiņa nav pienākums). Bērna uzvārds neatstāj nekādu tiesisku ietekmi ne uz bērna tiesībām, ne arī vecāka tiesībām un pienākumiem pret bērnu, tomēr atsevišķās situācijās bērna atšķirīgais uzvārds var radīt neērtības tādā ziņā, ka var būs nepieciešams uzrādīt papildu dokumentus, kas apliecina radniecību ar bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas