E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26549
Lasīšanai: 2 minūtes
1
9
1
9

Sods par patstāvīgu braukšanu, ja ir tikai “baltās” tiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Matīss

Labdien! Kāds ir sods, ja 16 gadus vecs puisis vada B kategorijas automašīnu tikai ar baltajām tiesībām? Tātad bez vadītāja apliecības.

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Tā saucamās baltās tiesības (braukšanas mācību atļauja) paredzētas vienīgi mācību braukšanai. Tas nozīmē, ka 16 gadus vecajam puisim blakus jābūt personai, kura apmāca vadīt transportlīdzekli un kurai ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība ar minimālo stāžu trīs gadi. Patstāvīgi braukt ar braukšanas mācību atļauju nedrīkst, jo šāda situācija ir pielīdzināma transportlīdzekļa vadīšanai bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Ne velti arī mācību braukšanas laikā par transportlīdzekļa vadītāju ir uzskatāma persona, kura apmāca jeb kurai ir atbilstošās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība ar minimālo stāžu trīs gadi.

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 51. panta sestās daļas 1. punktam par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas), piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām (280–570 eiro).

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas