E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26548
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Vai var iesniegt prasību tiesā, ja persona neaprūpē savus vecākus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Žaklīna

Vai varu iesūdzēt tiesā savu onkuli, kurš nerūpējas par saviem vecākiem? Viņa vietā rūpes par vecvecākiem no ģimnāzijas laika (gandrīz 6 gadus) gulstas uz mani. Onkulis bieži dodas zvejot, medīt utt., kamēr es gadiem esmu piesaistīta mājai, esmu palikusi bez sociālās dzīves, jūtos kā kalpone. Ir grūti gan fiziski, gan garīgi. Sociālais dienests atrunājas ar mazo darbinieku skaitu un nepalīdz. Vecvecāki ir kategoriski pret pansionātu, neuzskata, ka sagādā man rūpes.

A
atbild:
17. jūnijā, 2022

Latvijas Republikas Civillikuma 188. pantā ir noteikts: “Visu bērnu pienākums samērā ar savām spējām ir uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli.”

No tiesu prakses: Senāta 2011. gada 27. aprīļa spriedumā Nr. SKC-160/2011 norādīts, ka pienākums bērniem apgādāt vecākus nepastāv vienmēr, bet gan rodas tikai vajadzības gadījumā.

Jums ir tiesības sniegt prasību tiesā pret savu onkuli, pamatojoties uz  Civillikuma 188. pantā noteikto. Prasības pieteikumā ir jānorāda prasījuma pamats un arī prasījuma summa. Proti, kādus zaudējumus materiālajā izteiksmē ir radījis jums šis pienākums.

Tāpat jums ir tiesības uz radītā morāla kaitējuma atlīdzinājumu saskaņā ar  Civillikuma 1635. pantu, kurā noteikts, ka ikviens tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesības cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Vairāk par to lasiet šeit.

Tomēr ir lietderīgi mēģināt jūsu strīdu risināt pārrunu ceļā.

Piemēram, izskatīt iespēju noslēgt uztura līgumu. Uztura līgumu slēdz par nekustamo īpašumu apmaiņā pret aprūpes pakalpojumu. Vairāk par to lasiet šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas