E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26531
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
5
5

Cik liela var būt apsaimniekošanas maksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2022
Ziedīte

Labdien! Cik augstu apsaimniekošanas maksu mēnesī var noteikt apsaimniekotājs? Vai tiešām nav nekādu likumā paredzēto “griestu”? Dobeles novada Apguldē apsaimniekotājs ir “Dobeles namsaimnieks”, cena par 1 m2 ir 0,482 (kuros ietilpst sētnieka 3 stundu darbs un zāles no pļaušana vasarā) centi + 0,08 centi par nākamajiem remontdarbiem. Kā saprotat, laukos nav lielas apsaimniekotāju izvēles un algas arī nav kā Rīgā (kur apsaimniekošanas maksa ir daudz mazāka!). Saprotu atbildi, ka varam atteikties utt., bet vai tiešām laukos ir samērīgas tik augstas apsaimniekošanas cenas?

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju, kuru pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši, pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Šajos noteikumos ietvertā tiesiskā regulējuma būtiskākā atšķirība no Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā ietvertās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas procedūras ir tā, ka valdījumā nepārņemtā dzīvojamā mājā pārvaldīšanas izdevumi var tikt noteikti bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma saskaņā ar MK Nr. 408 noteikumiem.

Šis normatīvais akts nosaka kārtību, kādā dzīvojamās mājas pārvaldnieks sastāda dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi turpmākajam gadam, aprēķina dzīvokļa īpašniekam maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, paziņo šo maksājumu apmēru kalendāra gadam, informē dzīvokļu īpašniekus par tāmē paredzētajām izmaksām, kā arī sagatavo dzīvokļu īpašniekiem pārskatu par pārvaldīšanas maksājumu izlietošanu kārtējā gadā. MK noteikumu 10. punkts noteic, ka aprēķinātos pārvaldīšanas maksājumus nākamajam gadam pārvaldnieks paziņo dzīvokļa īpašniekam līdz attiecīgā gada 15. oktobrim.

Savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, tad dzīvokļa īpašnieks atbilstoši sava dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas