E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26467
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piemērojamie likumi pašvaldības kapitālsabiedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2022
Jānis

Labdien! Interesē jautājums par pašvaldības kapitālsabiedrību (SIA), kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu un siltumpiegādi daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem. SIA pieder divām pašvaldībām (attiecīgi 50,5% un 49,5%). Uzņēmuma valde ir samazināta no diviem valdes locekļiem uz vienu valdes locekli, kurš iecelts amatā š. g. maijā. 1. Kādu likumu normas nosaka šīs SIA pārvaldību? 2. Kura pašvaldība ir atbildīga par SIA darbību un valdes iecelšanu? 3. Kādi normatīvie akti nosaka SIA valdes iecelšanas kārtību? Vai SIA valdes locekļa iecelšanai ir jārīko atklāts konkurss? 4. Vai SIA valdes locekļi ir valsts amatpersonas? Paldies!

A
atbild:
08. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Publiskas personas kapitālsabiedrības pārvaldību un valdes locekļu iecelšanas kārtību noteic Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums, bet, ja attiecīgais jautājums nav noregulēts minētajā likumā, piemērojams Komerclikums.

Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 66. panta pirmo daļu valdes locekļu un valdes priekšsēdētāja ievēlēšana un atsaukšana ir dalībnieku sapulces kompetencē, izņemot gadījumus, kad sabiedrībā ir izveidota padome. Minētā likuma 37. panta trešā daļa noteic, ka iespējamie valdes un padomes locekļu kandidāti tiek atlasīti, organizējot publisku kandidātu pieteikšanās procedūru.

Komerclikuma 212. panta pirmā daļa noteic, ka dalībnieku sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās dalībnieki, kuri kopā pārstāv vairāk par pusi no balsstiesīgā pamatkapitāla, ja statūti neparedz lielāku pārstāvības normu. Tādējādi ar nosacījumu, ka komercsabiedrības statūtos nav norādīts lielāks nepieciešamais kvorums, dalībnieku sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās pat viens dalībnieks ar 50,5 % pamatkapitālu.

Atbilstoši likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 4. panta pirmajai daļai valdes loceklis publiskas personas kapitālsabiedrībā ir valsts amatpersona.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas