E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26465
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par tiesāšanas izdevumu atlīdzināšanas prasību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2022
Atis

Labdien! Vai pēc civillietas sprieduma varu atgūt no atbildētājas savus izdevumus par advokāta sniegtajiem pakalpojumiem?

A
atbild:
15. jūnijā, 2022

Ar lietas vešanu saistītos izdevumus, t.sk. izdevumus par advokāta palīdzību, piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji, kā arī tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus sakarā ar to, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis.

Ja puse saskaņā ar Civilprocesa likuma 44. pantu nav lietas izskatīšanas gaitā pieteikusi lūgumus piedzīt tiesāšanās izdevumus, tostarp arī izdevumus advokāta palīdzības samaksai, tad šos jautājumus nevar izlemt citā, pavisam jaunā tiesvedības procesā, prasību pamatojot ar Civillikuma normām par zaudējumu atlīdzināšanu (skat. Augstākās tiesas spriedums lietā Nr. SKC- 143/2011).

Tas nozīmē, ka prasījums par advokātā palīdzības izdevumu atlīdzināšanu bija jāiesniedz tiesas procesa laikā, lai tad, ja tiesa apmierina jūsu prasību, tiesa var lemt arī par šo izdevumu piedziņu par labu jums no atbildētāja.  

Ja jūs to neesat lūdzis vai arī tiesa ir noraidījusi jūsu prasību, kā arī tiesas spriedums ir stājies likumīgā spēkā, tad atsevišķi prasīt izdevumu par advokāta palīdzību samaksu vairs nevar.

Iesaku jums konsultēties par savām iespējām konkrētajā situācijā ar advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas